Sáfrányos karfiolleves ínyenceknek
hirdetés
Gordon Ramsay-nek köszönhető ez a hamar elkészíthető, látványosan tálalható, és különlegesen finom karfiolleves.
Hozzávalók:
hirdetés
- 80 dkg karfiol
- 0.5 l tej
- 0.5 l csirke alaplé
- 2 csipet sáfrány
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint (frissen őrölt)
- 2 ek vaj
- 2 ek petrezselyem (durvára vágott)
- 2 teáskanál olívaolaj (extra szűz)
Elkészítés:
- A tejet az alaplével, és egy csipet sáfránnyal felforraljuk. Sózzuk-borsozzuk.
- Közben a karfiolt rózsáira szedjük, megmossuk és hozzáadjuk a forrásban lévő léhez.
- Kb. 7-8 perc alatt (a karfiolrózsák méretétől függően) majdnem puhára főzzük a zöldséget.
- A karfiolrózsák negyedét szűrőkanállal kivesszük és félretesszük.
- A maradék karfiolt 2-3 merőkanálnyi lé kíséretében turmixban pürésítjük. Másik lábasba öntjük a pépet és felengedjük annyi főzőlével, hogy leves sűrűségű legyen. (Ehhez nem biztos, hogy az összes lére szükségünk lesz!)
- Hozzáadjuk a másik csipet sáfrányt, igazítunk a leves ízesítésén (ha szükséges) és összeforraljuk.
- Közben a félretett karfiolrózsákat egy serpenyőben a felhevített vajon megpirítjuk.
- A pirított karfiolt elosztjuk a tányérokban, óvatosan felöntjük a levessel, olívaolajat csepegtetünk rá, frissen őrölt borssal és petrezselyemmel hintjük.
Forrás: Nosalty