Báránygerinc fokhagymás paszternákkal, fűszermártással
hirdetés
Sajnos nem tiszteljük eléggé a paszternákot. Ez egy fehérrépához hasonlító gyökérzöldség, de méretre majdnem akkora, mint a jégcsapretek. Az íze kicsit édeskésebb, mint a petrezselyemé, és sosem fásodik.
Hozzávalók:
hirdetés
- 1.6 kg báránygerinc (csontos, újzélandi Franch Rock)
- 20 g rozmaring (friss, leveleire tépve és finomra vágva)
- 15 szál snidling (apróra vágva)
- 10 szál kakukkfű (leveleire tépkedve)
- 4 gerezd fokhagyma (tisztítva és összezúzva)
- 1 csokor petrezselyem (apróra vágva)
- só ízlés szerint
- négyszínű bors ízlés szerint (frissen őrölt)
- 150 g vaj
- 3 dl habtejszín
- 800 g pasztinák (megtisztítva)
Elkészítés:
- A bárányt megmossuk, és sóval, borssal, rozmaringgal, kakukkfűvel bedörzsöljük.
- Serpenyőben, kevés vajon minden oldalát 30-40 mp-ig sütjük (ezzel bezárjuk az értékes nedveket a húsba), majd sütőben készre sütjük.
- Ez alatt a paszternákot ceruza vastagságú, 5 cm hosszú hasábokra vágjuk, és a serpenyőben kevés vajon, fokhagymával, kis lángon pároljuk. Sóval és borssal ízesítjük, és akkor vesszük le a tűzről, mikor már nagyon visszagyengült, de még roppanós.
- Egy kis lábosba felolvasztjuk a vajat, beledobjuk a friss fűszereket és a borsot, elkeverjük.
- Mikor felhabzott, hozzáöntjük a tejszínt, sóval ízesítjük, és összeforraljuk a mártásunkat.
- Tálaláskor a mártást külön kínáljuk.
Forrás: Nosalty