Cheddar sajtos őszi zöldségrakottas
hirdetés
Nemcsak elképesztően finom, hanem szemet gyönyörködtető is! Az őszi, színes zöldségekből épített koszorú már magában is új szintre emeli a rakott zöldségfogások fogalmát, a forró, olvadt cheddar sajtbuborékai és nyúlóssága tetőzi az izgalmakat.
A kakukkfüves, fokhagymás vaj pedig igazi pikantériát ad a zöldségek összesülésekor. Ünnepi köretnek vagy akár vegetáriánus főételnek is tökéletes ez az őszi egytálétel, ami alig több mint egy óra alatt elkészül, és amivel (a zöldségek tisztításán, szeletelésén és rendezésén kívül) szinte alig van dolgunk.
hirdetés
Hozzávalók:
- 2 ek vaj (sótlan)
- 20 dkg cheddar sajt
- 2 gerezd fokhagyma (finomra reszelve, vagy mozsárban törve)
- 1 szál kakukkfű
- 400 g sütőtök
- 1 db édesburgonya (közepes)
- 1 közepes db burgonya
- 1 nagy db fehérrépa
- 1 nagy db sárgarépa
- 2 kis db cékla
- 1 csipet só
- 1 csipet bors
Elkészítés:
1- Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Vajazzunk ki egy sütőben is használható serpenyőt vagy sütőtálat. Az edény alját szórjuk meg 10 dkg reszelt cheddarral.
2- Egy kisebb edényben keverjük össze a vajat, a fokhagymát és a kakukkfüvet, majd alacsony lángon melegítsük össze őket.
3- Hámozzuk meg és vágjuk vékonyra szeletekre az összes zöldséget mandolinnal vagy egy éles késsel. A zöldségszeleteket szorosan, koncentrikus körökben rétegezzük, amíg meg nem telik a serpenyő/sütőedény.
4- Sózzuk, borsozzuk, majd a vajas keveréket egyenletesen a zöldségekre csorgatjuk. A zöldségeket megszórjuk a maradék sajttal.
5- Fedjük le alufóliával, és addig süssük, amíg a zöldségek megpuhulnak (körülbelül 35 percig). Vegyük le a fóliát, és süssük tovább, amíg a sajt enyhén megpirul (körülbelül 15 percig). Tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni.
Forrás: Nosalty