Tartalmas sárgaborsó-főzelék a hűvös estékre
hirdetés
A sárgaborsó (vagy felesborsó, kinek-mi) az egyik legalulértékeltebb alapanyag, pedig fehérjében gazdag, szuper hüvelyes. Legtöbbször főzeléket készítünk belőle - így tettünk most mi is, és egy finom, füstös verziót hoztunk nektek, pirított kolbászkarikákkal a tetején.
Hozzávalók:
hirdetés
- 30 dkg felesborsó
- 2 ek napraforgó olaj
- 15 dkg kolbász
- 1 db vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 ek füstölt pirospaprika
- 0.5 ek finomliszt (a sárgaborsó minőségétől függően el is hagyható)
- 2 l víz
- 2 db babérlevél
- só ízlés szerint
- 1 dl tejföl
Elkészítés:
A sárgaborsót beáztatjuk legalább egy fél órára. Egy lábosban egy kis olajon lepirítjuk a felkarikázott kolbászt, majd amikor már ropogós, kiszedjük és félretesszük.
A kolbászból kisült zsíron megdinszteljük a finomra vágott vöröshagymát és a reszelt fokhagymát. Mikor már szép üvegesre pirult a hagyma, megszórjuk füstölt fűszerpaprikával, majd hozzáadjuk a leszűrt sárgaborsót.
Alaposan elkeverjük, majd felöntjük vízzel. Ízlés szerint sózzuk, és beledobunk pár babérlevelet. Keverünk rajta egyet, lefedjük, és mérsékelt lángon egy óra alatt puhára főzzük a borsót. Közben keverjünk rajta egyet-egyet, ha pedig elfőne minden víz róla, pótoljuk.
Amikor már teljesen puha és szétfőtt a sárgaborsó, szedjünk belőle egy-két merőkanállal egy tálkába. Ehhez adjuk hozzá a tejfölt, botmixerrel pürésítsük, majd öntsük vissza a lábasba.
Keverjük el alaposan, főzzük még 5-10 percig, majd tálaljuk a ropogósra pirított kolbászkarikákkal.
Forrás: Nosalty