Szűzpecsenye áfonyaöntettel
hirdetés
Sertésszüzet elkészíteni egyáltalán nem olyan nehéz, mint azt sokan gondolnák, ugyanakkor egészen fenséges fogásokat hozhatunk össze belőle - a vörösáfonya például tökéletesen passzol hozzá.
Próbáljátok ki, a vasárnapi ebéd koronázatlan királyai és királynői lesztek ezzel a recepttel!
hirdetés
Hozzávalók a szűzpecsenyéhez:
50 dkg sertés szűzpecsenye, só és bors ízlés szerint, 1 ek vaj, 1 ek olívaolaj
Hozzávalók a vörösáfonya-öntethez:
1 ek vaj, 1 ek olívaolaj, 1 közepes db lila hagyma, 2 szál rozmaring, 150 g aszalt áfonya, 1.5 dl vörösbor, 75 g méz
Elkészítés:
A sertésszüzet minden oldalán, körben besózzuk-borsozzuk, és pár percet állni hagyjuk. Egy serpenyőben egy-egy evőkanál vajat és olívaolajat felhevítünk, majd a sertésszüzet minden oldalán lepirítjuk benne. A körbepirított húst 200°C-os sütőbe tesszük, és 15 percet sütjük, közben meg-megforgatva párszor. A megsült húst hagyjuk egy picit pihenni, majd egy éles késsel felszeleteljük. Egy serpenyőben összemelegítünk egy-egy evőkanál olívaolajat és vajat, és üvegesre pirítjuk rajta a finomra aprított hagymát. Hozzáadjuk a rozmaringot, az aszalt vörösáfonyát, a bort, valamint a mézet, és az egészet puhára pároljuk - így a bornak is van ideje, hogy elfőjön belőle az alkohol. A kész szószból egy pár kanállal félreteszünk, a többit pedig botmixerrel pürésítjük. Ha már elégedettek vagyunk az állagával, visszakeverjük a félretett szószt, így lesznek benne nagyobb áfonyadarabok is. A szószt a felszeletelt hússal kínáljuk, köretnek szuperül illik hozzá burgonya.
Forrás: Nosalty