Íme, egy finom becsinált leves!
hirdetés
![Íme, egy finom becsinált leves!](https://delina.hu/userfiles/2/5/252fc5e6ac7afe19d318b62dcb9b1c8f_thum_300x336.jpeg)
Bár az elnevezése sokunknak viccesen hangzik, de hivatalosan a neve a francia fricassée (ejtsd: frikasszé) szóból ered neve, ami "befőzöttet" jelent, a gyakorlatban pedig a puhára vagy félpuhára párolást jelenti. Ezt a kiadós levest a tejföl teszi krémessé, a citrom leve pedig izgalmasan savanyúvá.
Hozzávalók:
hirdetés
- 70 dkg csirkeaprólék
- 5 db sárgarépa
- 3 db fehérrépa
- 1 kis db zeller
- 1 kis db karalábé
- 300 g zöldborsó
- 4 kis db gomba
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 ek napraforgó olaj (vagy zsír)
- 1 dl tejföl (vagy min. 20%-os főzőtejszín)
- 1 db citrom
- 1 csipet kakukkfű
- 1 csokor petrezselyem
- 2 ek finomliszt (elhagyható)
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 5 dkg rizs (opcionális)
Elkészítés:
- A sárgarépát, fehérrépát, vöröshagymát, fokhagymát, karalábét, zellergumót és a gombát megmossuk, megpucoljuk. A répákat karikázzuk, a hagymát, zellert és a karalábét apró kockákra vágjuk, a gombát szeleteljük (a kisebb fejeket egyben lehet hagyni).
- Az olajat vagy a zsírt egy leveses fazékban felhevítjük, majd hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát. Puhára dinszteljük, majd hozzáadjuk a csirkeaprólékot, amit szintén megforgatunk/megfuttatunk a hagymás zsiradékon.
- Ezután mehetnek hozzá a megtisztított, szeletelt zöldségek, forgassuk át őket is alaposan, sózzuk, borsozzuk, majd ha ragaszkodunk a lisztes sűrítéshez, szórjuk meg két evőkanál liszttel és keverjük át (én ezt a lépést kihagytam).
- Végül öntsük fel annyi hideg vízzel, ami ellepi a csirkeaprólékot és a zöldségeket, főzzük 45-50 percig alacsony hőfokon, elég ha finoman gyöngyöződik a levesünk, amíg főzzük.
- A főzés vége közeledtével adjuk hozzá a zöldborsót, az apró gombafejeket, a kakukkfüvet, illetve ha kipróbálnánk levesbetétként a rizst is, adjuk hozzá azt is, majd további pár percig főzzük őket is a leveshez.
- Utolsó lépésként jöhet a tejföl/tejszín és a citrom leve! Bátran kanalazzuk és facsarjuk a leveshez őket is, majd forraljuk össze (én csak a tálaláskor szoktam tetszőleges tejföllel, citrommal és friss petrezselyemmel tálalni).
Forrás: Nosalty
Hozzászólások
hírdetés
Kapcsolódó cikkek
![Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval](https://delina.hu/userfiles/e/f/efb32358eef77367d88264bd7a978b47_thum_130x135.jpg)
![Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!](https://delina.hu/userfiles/3/e/3e585ef0b283e0274a22339414dcdd07_thum_130x135.jpeg)
![Édesburgonya-krémleves kókusztejjel](https://delina.hu/userfiles/f/5/f50395b6f77dac5d4ad25e2ca875ccd5_thum_130x135.jpg)
![Paprikakrémleves egyszerűen!](https://delina.hu/userfiles/7/4/744eb17a89745a7efc4ab00706cb359a_thum_130x135.jpeg)
![Könnyű és puha túrógombóc](https://delina.hu/userfiles/d/d/dd0992cc86c9043e7f6f843ba8b57b9e_thum_130x135.jpeg)
![Szójás-mázas kacsamell csíkok, pirított tésztával](https://delina.hu/userfiles/7/1/717353806eb42e36708d50e7acd22a32_thum_130x135.jpg)
![Elindult az Országos Bortúra!](https://delina.hu/userfiles/4/e/4ebfe01acc1b92648c0e6fb3107669a7_thum_130x135.jpg)
![Édes Valentin-nap egészségesen](https://delina.hu/userfiles/0/4/0410876a8ea0cf17d374c8bdb046ef9c_thum_130x135.jpg)