Íme, egy finom becsinált leves!
hirdetés
Bár az elnevezése sokunknak viccesen hangzik, de hivatalosan a neve a francia fricassée (ejtsd: frikasszé) szóból ered neve, ami "befőzöttet" jelent, a gyakorlatban pedig a puhára vagy félpuhára párolást jelenti. Ezt a kiadós levest a tejföl teszi krémessé, a citrom leve pedig izgalmasan savanyúvá.
Hozzávalók:
hirdetés
- 70 dkg csirkeaprólék
- 5 db sárgarépa
- 3 db fehérrépa
- 1 kis db zeller
- 1 kis db karalábé
- 300 g zöldborsó
- 4 kis db gomba
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 ek napraforgó olaj (vagy zsír)
- 1 dl tejföl (vagy min. 20%-os főzőtejszín)
- 1 db citrom
- 1 csipet kakukkfű
- 1 csokor petrezselyem
- 2 ek finomliszt (elhagyható)
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 5 dkg rizs (opcionális)
Elkészítés:
- A sárgarépát, fehérrépát, vöröshagymát, fokhagymát, karalábét, zellergumót és a gombát megmossuk, megpucoljuk. A répákat karikázzuk, a hagymát, zellert és a karalábét apró kockákra vágjuk, a gombát szeleteljük (a kisebb fejeket egyben lehet hagyni).
- Az olajat vagy a zsírt egy leveses fazékban felhevítjük, majd hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát. Puhára dinszteljük, majd hozzáadjuk a csirkeaprólékot, amit szintén megforgatunk/megfuttatunk a hagymás zsiradékon.
- Ezután mehetnek hozzá a megtisztított, szeletelt zöldségek, forgassuk át őket is alaposan, sózzuk, borsozzuk, majd ha ragaszkodunk a lisztes sűrítéshez, szórjuk meg két evőkanál liszttel és keverjük át (én ezt a lépést kihagytam).
- Végül öntsük fel annyi hideg vízzel, ami ellepi a csirkeaprólékot és a zöldségeket, főzzük 45-50 percig alacsony hőfokon, elég ha finoman gyöngyöződik a levesünk, amíg főzzük.
- A főzés vége közeledtével adjuk hozzá a zöldborsót, az apró gombafejeket, a kakukkfüvet, illetve ha kipróbálnánk levesbetétként a rizst is, adjuk hozzá azt is, majd további pár percig főzzük őket is a leveshez.
- Utolsó lépésként jöhet a tejföl/tejszín és a citrom leve! Bátran kanalazzuk és facsarjuk a leveshez őket is, majd forraljuk össze (én csak a tálaláskor szoktam tetszőleges tejföllel, citrommal és friss petrezselyemmel tálalni).
Forrás: Nosalty