Fokhagymás "alfredo"
hirdetés
Az alfredo az egyik kedvenc tésztaszószunk, ez pedig akkor sincs másképpen, ha vegán verzióban készítjük el. A krémességet a puhára áztatott kesudió, míg a karakteres "sajtos" ízt a sörélesztőpehely garantálja.
Ezen kívül lepároltunk hozzá jó adag hagymát és fokhagymát is, így pedig végképp ellenállhatatlan lett a végeredmény!
hirdetés
Hozzávalók:
- 150 g kesudió (natúr, pörköletlen)
- 2 ek olívaolaj
- 1 db vöröshagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 15 g élesztőpehely (sörélesztőpehely)
- 3 ek citromlé
- 1.5 dl mandulatej
- 1 dl víz (tészta főzővize)
- 20 dkg tészta (durum)
- 1 csokor petrezselyem
Elkészítés:
- A kesudiót leöntjük forró vízzel, majd hagyjuk egy órát a vízben puhulni. Utána leszűrjük, és tálalásig félretesszük.
- Kedvünkre való tésztát készre főzünk, a főzővízből félreteszünk keveset, majd leszűrjük a tésztát.
- Egy kis lábasban üvegesre pároljuk a kétféle aprított hagymát kevés sóval és borssal.
- Turmixgépbe tesszük a szószunk hozzávalóit: a párolt hagymát, a lecsepegtetett kesudiót, a sörélesztőpelyhet, a mandulatejet, kevés citromlevet és fél-egy decit a tészta főzővízéből. Sózzuk-borsozzuk.
- Amennyire csak tudjuk, egyneműre turmixoljuk a krémet, ha szükséges, higítva rajta kevés főzővízzel.
- A kész szószt a leszűrt tésztára öntjük (ennyi tésztára elég a szósz fele), majd alaposan összekeverjük. Frissen aprított petrezselyemmel és sörélesztőpehellyel megszórva tálaljuk.
Forrás: Nosalty