Így készül a rántott pontypatkó
hirdetés
Ha karácsony, akkor rántott hal, azon belül is pontypatkó! Ez az a fogás, amiért megvesznek az emberek ilyenkor. A hal egészséges, ízletes, tartalmas, és könnyű vele dolgozni, főleg, ha megkérjük az eladót, hogy készítse elő nekünk, hogy otthon már csak panírozni kelljen. Íme a tökéletes pontypatkó ropogós panírbundában!
Hozzávalók:
hirdetés
- 1 kg ponty (8 szelet patkó)
- 400 g zsemlemorzsa
- 300 g kukoricaliszt
- 5 db tojás
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 1 db citrom (tálaláshoz)
- 10 dl napraforgó olaj (sütéshez)
Elkészítés:
Első körben sózzuk-borsozzuk a pontyszeleteket, és hagyjuk kicsit állni. (Akár fokhagymás tejben is áztathatjuk, de az a tengeri halaknál javasolt inkább.) Panírozás előtt leöblíthetjük a besózott patkókat, de nem szükséges, mert nem fogják ledobni a bundát így sem.
Hagyományosan panírozzuk: lisztbe, tojásba, majd zsemlemorzsába. Először a kukoricalisztben forgassuk meg a szeleteket, hogy jól rátapadjon a tojás, utána mehetnek a felvert tojásos fürdőbe. Picit csepegtessük le, aztán hempergessük meg a zsemlemorzsában is.
Az olajat 170-180 fokosra hevítjük, majd belehelyezzük a patkókat, és aranybarnára sütjük őket kb. 5-6 perc alatt. A halnak nem kell sok idő, és a panír is hamar megpirul. Ne nagyon mozgassuk a halat sülés közben, nehogy széttörjön.
Papírtörlővel bélelt tálra vagy rácsra szedjük. Igyekezzünk mihamarabb tálalni, hogy a bunda friss és ropogós maradjon!
Karácsonykor hagyományosan majonézes krumplival vagy kukoricasalátával tálaljuk, de bármilyen egyéb körettel, rizzsel, párolt zöldséggel vagy burgonyapürével is tökéletesen megállja a helyét.
forrás: Nosalty