Toszkán göngyölt hús
hirdetés
Szuper egyszerű összeállítani, és a sütő elvégzi a munka nagyját! Krumplipürével csodás, de sült zöldségekkel is tálalhatjuk.
Hozzávalók:
hirdetés
- 1 kg sertéshús (sertés felsál)
- 15 db szárított paradicsom
- 10 dkg mandulapehely (tört)
- 5 dkg kapribogyó
- 4 szál rozmaring (kakukkfű is jó)
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 13 szelet bacon
Elkészítés:
A legjobb, ha megkérjük a hentest: két metszéssel vágja úgy el a húst, hogy ki tudjuk teríteni azt. Otthoni körülmények között egy jó éles késsel hosszanti irányban bevágunk a hús egyharmad magasságában, mintha a felső részét le akarnánk metszeni, de a vége előtt két centivel megállítjuk a folyamatot. Lehajtjuk oldalra a felső részt, és most innen visszafelé vágunk ugyanígy a másik irányba. Ugyancsak megállítjuk a folyamatot két centivel azelőtt, hogy végigmetszenénk a húst. Ekkor lehajtjuk a másik irányba a most elvágott részt. Így kapunk egy nagy kiterjedésű lapos felületet, amit ha kell, akkor egy kicsit kiklopfolhatunk, amennyiben van sima felületű húsklopfolónk. Vigyázzunk, ne szakítsuk szét a húst.
Egy tálban keverjük össze a tölteléket: aprítsuk fel a létől leszűrt kapribogyót, vágjuk kisebb kockákba a lecsöpögtetett szárított paradicsomot, szórjuk rá a zacskóban már kissé összetört mandulapelyhet. Ha nem olívaolajos paradicsomot használunk, akkor két kanál olívaolajat keverjünk a töltelékhez. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és tépkedjük rá az egyik ág rozmaring leveleit, ezt össze is vághatjuk kisebb darabokba (kakukkfüvet is használhatunk, nekem most ez volt otthon!).
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és egy hosszúkás tepsit olívaolajjal kenjünk ki.
Terítsük a bacon szeleteket egy deszkára: keresztben jobbról-balról egymás után alulról felfelé haladva, hagyjunk meg három szeletet. Az egyiket hosszába terítsük végig a már lent fekvő szeleteken. Most jöhet a hús, fektessük a bacon ágyra. Kenjük meg a töltelékkel úgy, hogy az egyik oldalán egy hosszanti csíkot hagyjunk szabadon. A másik (töltelékes) oldalról kezdjük a hús göngyölését. Egyelőre a bacon szeletek maradjanak a deszkán. Csak a húst göngyöljük félig fel. Majd a másik oldalon hajtogassuk fel a bacon szeleteket a húsra, és ezzel együtt hajtsuk rá a már feltekert rész tetejére.
Így egyben mehet a tepsibe. Fedjük le alufóliával, és tegyük a sütőbe. 25-30 perc után vegyük le a fóliát, és pirítsuk aranybarnára a külsejét. Sütés után hagyjuk egy kicsit pihenni, utána szeleteljük. Hidegen is nagyszerű. Jó étvágyat hozzá!
Forrás: Nosalty