Remek tízórai lehet a káposztás pogácsa
hirdetés
A káposzta lereszelése és megpirítása elég macerás dolog. Legjobb, ha van időnk, több adagot előre elkészíteni. Jól bírja a mélyhűtést. Felhasználhatjuk többféle sós sütemény, káposztás tészta, vagy káposztás lángos készítéséhez is.
Hozzávalók:
hirdetés
- 1.2 kg káposzta (fehérkáposzta)
- 2 ek napraforgó olaj
- 2 kk bors
- 50 dkg finomliszt
- 22 dkg margarin
- 2 db tojás
- 3 dkg élesztő
- 1.5 dl tej
- 2 tk só
- 2 teáskanál cukor
Elkészítés:
A káposztát a nagyobb lyukú almareszelőn lereszeljük, 1 tk sóval besózzuk és 20 percig állni hagyjuk. Ezt követően a káposztát kinyomkodjuk és 2 ek olajon - amibe előzőleg 1 tk cukrot világos barnára karamellizálunk - erős tűzőn állandó kevergetés közben kissé megpirítjuk, 2 mk őrölt borssal ízesítjük. Az élesztőt langyos tejben, amiben 1 tk cukrot feloldottunk, felfuttatjuk. A lisztet 1 tk sóval összekeverjük, a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk az élesztős tejet és a két tojás sárgáját, ha nem elég lágy a tészta, még kevés tejet adhatunk hozzá. Beledolgozzuk az időközben kihűlt káposztát. 30 percig kelesztjük, majd 20 percenként háromszor hajtogatjuk a tésztát. Kinyújtjuk 2 cm vastagra, éles késsel bevagdossuk a tetejét és kb 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Tojásfehérjével megkenjük a tetejét. Tepsibe rakosgatjuk és 20 percig pihentetjük. Előmelegített sütőben közepes tűzön 200 C°-on 30-35 perc alatt szép pirosra sütjük.
Forrás: Nosalty