Görög muszaka, az eredeti recept alapján
hirdetés
Horiatiki saláta és egy pohár retsina vagy egy finom pohár könnyű felszáraz bor, esetleg rizling mehet melléje. De ezek nélkül is mennyei fogás.
Hozzávalók:
hirdetés
- 0.5 kg cukkini
- 1 kg burgonya
- 0.5 kg padlizsán
- 15 dkg sajt
- szerecsendió ízlés szerint
- fahéj ízlés szerint
- 2 dl olívaolaj
- 1000 ml bolognai szósz (kb.)
- 8 dl hollandi mártás (Morney sauce)
Elkészítés:
A krumplit, a cukkinit és a padlizsánt felszeleteljük hosszában, kb. egy centis vastagra, a padlizsánt besózzuk mindkét oldalán, és egy tálcán hagyjuk, hogy elveszítse a kesernyés ízét. Egy nagyobb serpenyőben elősütjük egymás után a krumplit, a cukkinit, és a törlőkendőn szárazra törölt padlizsánt. Egy nagy tepsi aljára egy kis olívaolajat rakunk, majd elkezdünk rétegezni. Alulra terítjük a krumplit (hagyjunk a tetejére is), ráreszelünk egy kis szerecsendiót, és megszórjuk egy kis sajttal. Második sor a padlizsán kissé sózva, borsozva. Ráterítjük a Bolognese szószt. A cukkini következik kis fahéjjal és reszelt sajttal megszórva. A legfelső réteg a krumpli. Alufóliával befedve sütjük másfél óráig. Ráöntjük a Morney szószt, aminek a tetejére még egy kis fahéjat, borsot és ezután reszelt sajtot hintünk. És még fél órát szépen megpirítjuk a tetejét.
Forrás: Nosalty