Ázsiai stílusú mázas-ragacsos oldalas
hirdetés
Ha egy kicsit különlegesebb ízvilágú sertésoldalast szeretnétek készíteni, akkor ezt a sós és édes, istenien ropogós és ujjnyalogatóan ragacsos-mázas, ázsiai stílusú oldalast ki kell próbálnotok!
A recept lelke egyértelműen a pác, amit friss gyömbérrel, fokhagymával, valamint autentikus ázsiai fűszerekkel és szószokkal készítünk el.
hirdetés
Hozzávalók:
- 1 kg sertésoldalas
- 50 ml szójaszósz (sötét)
- 50 ml szezámolaj
- 10 gerezd fokhagyma (kb. 1 fej, lereszelve)
- 1 hüvelykujjnyi gyömbér (lereszelve)
- 1 ek chiliszósz (friss chili is jó, felaprítva)
- 1 közepes db salottahagyma (felkarikázva)
- 50 g melaszos nádcukor
- 1 ek rizsecet
- 2 ek szezámmag (pirítva a tálaláshoz)
- 1 bögre basmati rizs (párolva a tálaláshoz)
- 800 ml víz (kb. 1 liter)
- 50 g melaszos nádcukor
Elkészítés:
- A páchoz egy nagy keverőtálban összekeverjük a szójaszószt, a szezámolajat, a nádcukrot, a reszelt fokhagymát és gyömbért, a rizsecetet, a chiliszószt és a karikára vágott salottahagymát.
- Az oldalasdarabokat beletesszük a pácba, és alaposan összeforgatjuk vele, hogy mindenütt kellően érje a máz. Letakarva jó pár órára vagy akár egy fél napra hűtőbe tesszük pihenni.
- Pácolás után az oldalasdarabokat a páccal együtt egy nagy lábasba tesszük, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Picit megkavarjuk, majd lefedve 45-50 percet alacsony lángon főzzük, amíg az oldalas tökéletesen megpuhul.
- Közben melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
- A húsokat áttesszük egy tepsire úgy, hogy szellősen feküdjenek egymás mellett, és ráöntjük a gazdag, fűszeres levet, amiben főttek. Alufóliával letakarjuk és 15-20 percre beküldjük a sütőbe.
- Ezután eltávolítjuk az alufóliát, és grillfokozatra kapcsoljuk a sütőt. 10-15 perc alatt ropogósra pirítjuk az oldalasdarabokat.
- Párolt rizzsel és savanyúsággal vagy salátával tálaljuk.
Forrás: Nosalty