Francia hagymaleves vajas pirítóssal
hirdetés
A kiindulópont Julia Child hagymalevese volt, de az marha alaplével készül, nincs benne szerecsendió, ellenben van brandy, úgyhogy más ez, de mégis nagyon hasonló.
A lényeg: szánjunk rá időt, mert legalább két óra kell egy tisztességes hagymaleveshez, de minden egyes kanalazás kárpótol majd minket!
hirdetés
Hozzávalók:
- 5 dkg vaj
- 5 közepes db vöröshagyma
- 4 közepes db salottahagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 szál kakukkfű
- 1.5 dl fehérbor
- 1 l csirke alaplé
- 3 evőkanál finomliszt
- só ízlés szerint
- fehér bors ízlés szerint
- szerecsendió ízlés szerint
- 50 dkg bagett és 15 dkg vaj (pirítós)
Elkészítés:
Egy nagyobb edényben olvasszuk fel a vajat, majd adjuk hozzá a tisztított és félkarikákra vágott vöröshagymát, valamint salottát. Adjunk hozzá egy csipet sót, fedjük le és negyed óráig közepes lángon pároljuk. Ha elkezdett összeesni a hagyma, akkor már levehetjük róla a fedőt és állítsuk alacsonyra a lángot. Ettől lesz finom, édes a végeredmény, hogy alacsony hőfokon karamellizáljuk meg hagymát, ez kb 30-40 percig tart. Ha a hagyma már szép, aranybarna, akkor reszeljük hozzá a fokhagymát, ízesítsük fehérborssal, szerecsendióval és további egy-két percig pirítsuk. Ezután jöhet bele a liszt, alaposan elkeverjük, és még néhány percig pirítjuk. Felöntjük a borral, megvárjuk amíg feloldja az lisztet, aztán az alaplevet is utánaküldjük. Adjuk hozzá a kakukkfüvet és közepes lángon további 35-40 percig főzzük, egész addig, amíg szép, gazdag íze nem lesz.
A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, majd a bagett szeletek mindkét oldalát aranybarnára sütjük benne.
Forrás: Nosalty