Kolbászos lencseleves kapros krumpligombóccal
hirdetés
Gazdag téli leves, amit a gombóc dob fel igazán. Természetesen, ha idő szűkében vagyunk, elkészíthetjük anélkül is.
Hozzávalók:
hirdetés
Leves
- 20 dkg lencse
- 10 dkg kolbász (füstölt)
- 20 dkg debreceni kolbász
- 1 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 közepes db burgonya
- 1 ek finomliszt
- 1 db babérlevél
- só ízlés szerint
- 1 ek olívaolaj
- 1 l víz
Kapros krumpligombóc
- 2 közepes db burgonya
- 1 db tojás
- 1 csokor kapor
- 4 ek finomliszt
- só ízlés szerint
Elkészítés:
A lencsét válogassuk át, majd alaposan mossuk meg. A füstölt kolbászt és a debrecenit karikázzuk fel. A krumplit pucoljuk meg, majd vágjuk fel kisebb kockára. A vöröshagymát és a fokhagymát szintén pucoljuk meg, majd a vöröshagymát vágjuk fel apróra.
A lencsét tegyük egy edénybe, öntsük fel a vízzel, adjuk hozzá a babérlevelet, és szórjuk meg egy kevés sóval. Ezután forraljuk fel, majd vegyük kisebbre a lángot és szép lassan főzzük.
Az olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és pároljuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá a felkarikázott kolbászt, és pár perc alatt süssük szép pirosra, majd szedjük ki a zsiradékból.
A visszamaradt zsiradékot szórjuk meg a liszttel, és pirítsuk pár pillanatig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá az összezúzott fokhagymát, és keverjük alaposan össze. Ezután hagyjuk pár percig hűlni, majd öntsük fel egy pohár hideg vízzel, és keverjük csomómentesre.
A vízzel felengedett rántást öntsük a lencséhez, tegyük bele az előzőleg elősütött kolbászkarikákat, és tegyük bele az apróra vágott krumplit is. Ezután addig főzzük a levest, míg a lencse és a krumpli is megpuhul. (arra figyeljünk nehogy túlfőzzük a lencsét!!)
Ameddig a leves fő, készítsük el a kapros krumpligombócot. A krumplit pucoljuk meg, majd vágjuk fel apró kockákra, és enyhén sós vízben főzzük puhára. Amikor megfőtt, szűrjük le, és még melegen nyomjuk át a krumplinyomón. Ezután hűtsük ki teljesen.
Amikor a krumpli kihűlt, szórjuk meg egy pici sóval, majd adjuk hozzá a több mint fele lisztet, az apróra vágott kaprot, az egész tojást, majd gyúrjuk össze. Gyúrás közben, apránként adjunk még hozzá annyi lisztet, hogy egy könnyen formázható masszát kapjunk (ne legyen se túl lágy, se pedig túl kemény).
Ezután nedves kézzel, formázzunk kisebb gombócokat, majd enyhén sós vízben, főzzük pár perc alatt készre. Amikor feljönnek a gombócok a víz tetejére, főzzük még 3-4 percig, majd szedjük ki a vízből, csepegtessük le, és tálalásig tartsuk melegen.
Tálaláskor szedjük a levest tányérba, majd helyezzünk bele pár darab gombócot, és úgy kínáljuk.
Forrás: Nosalty