Almás-répás lencsesaláta
hirdetés
Önmagában is fogyasztható, de a szilveszteri asztalon, a húsok mellett is megállja a helyét. Remek köret lehet hétköznap is valamilyen sült vagy grillezett hússzelet kíséretében.
Hozzávalók:
hirdetés
Saláta
- 200 g lencse
- 1 nagy db sárgarépa
- 1 db alma
- 1 db babérlevél
- 1 tk só
Öntet
- 4 ek méz
- 0.5 citromból nyert citromlé
- 1 csipet só
- bors ízlés szerint
- 2 tk dijoni mustár (magos)
- 3 ek mogyoróolaj
Elkészítés:
- A lencsét pár órára áztassuk be hideg vízbe, majd öntsük le róla vizet. Ezután öntsük fel bőven vízzel, majd sózzuk és tegyük bele a babérlevelet. Végül főzzük puhára, majd szűrjük le, és hűtsük ki teljesen. (arra figyeljünk, nehogy túlfőzzük)
- A sárgarépát pucoljuk meg, majd vágjuk fel vékony, kisebb kockákra. Ezután enyhén sós vízben főzzük roppanósra, majd szűrjük le, és hűtsük ki teljesen.
- Az almát pucoljuk meg, vágjuk fel vékony cikkekre, majd kisebb kockára. Ezután csepegtessük meg citromlével, hogy ne barnuljon meg.
- Az öntet hozzávalóit keverjük össze. Közben kóstoljuk, és ha szükséges, ízlés szerint adhatunk hozzá még mézet, citromlevet.
- A teljesen kihűlt lencséhez adjuk hozzá a sárgarépát és az almát, majd keverjük, forgassuk össze.
- Ezután öntsük rá az öntetet, és óvatosan keverjük, forgassuk össze, majd hagyjuk pár órát állni, hogy az ízek kellően összeérjenek.
Forrás: Nosalty