hirdetés

Partnereink

Átadták a legjobb éttermeknek járó elismeréseket

hirdetés

Átadták a legjobb éttermeknek járó elismeréseket

Február 27-én, hétfőn este a TEREM Budapest szolgált a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gála helyszínéül, ahol a hazai gasztronómiai élet legjelentősebb képviselői vonultak fel. A Volkswagen-Dining Guide Év Étterme díját a Palágyi Eszter séf által vezetett Costes kapta, a legígéretesebb étteremnek a Babel Budapestet tartják. A K&H private banking-Év Szakácsteljesítménye Díjat a Bocuse d'Or 2017-es magyar csapata – Széll Tamás, Szulló Szabina, Hamvas Zoltán, Szabó Kevin és Vomberg Frigyes – vette át.

A fine dining éttermek díjazása előtt idén is a street food kategória nyertesét szólították először színpadra. A Staropramen-Év Street Food Díját a Kemencés Pizzéria érdemelte ki. A Gyulai Pálinka-Év Ifjú Séftehetsége Díjat Garai Ádám, az Olimpia séfje vette át. A Neff-Év Innovatív Konyhája Díj birtokosa 2017-ben a Mizsei János séf által vezetett MÁK étterem konyhája. A Nespresso-Év Séfje Díj Sárközi Ákosnak, a Borkonyha séfjének járt. Az Unicum Riserva-Év Legígéretesebb Konyhája Díjat a Babel Budapest kapta, mely éttermet két séf, Langer Gábor és Veres István közösen vezetnek. A K&H private banking-Év Szakácsteljesítménye Díjat ezúttal nem egy séf, hanem egy egész csapat érdemelte ki. A Bocuse d’Or magyar csapata, Széll Tamás, Szulló Szabina, Hamvas Zoltán, Szabó Kevin és Vomberg Frigyes a zsűri szerint olyan értéket teremtett a magyar gasztronómiában, tudásuk a nagyközönséggel való megismertetése és megosztása olyan súllyal bír, hogy kiérdemelten jár nekik, hogy szakácsteljesítményüket díjazzák.

hirdetés

Független, külföldi szaktekintélyek határozták meg a rangsort

A Dining Guide folytatta a tavalyi évben megkezdett hagyományt. Az idei kalauz szakmai hitelességét továbbra is egy nemzetközileg elismert, összesen három Michelin-csillagos séfnek, Giancarlo Perbellininek és társainak köszönhetjük. Giancarlo Perbellini, mint a zsűri elnöke, társaival titokban tesztelte a számukra előválogatott húsz éttermet, ezután döntötték el a legjobb 10 étterem sorrendjét. Segítségére volt a tavalyi zsűri elnöke, a két Michelin csillagos La Peca étterem tulajdonosa, valamint Fausto Arrighi, a Michelin korábbi igazgatója.

 

Az Év Étterme díj birtokosa 2017-ben a Palágyi Eszter vezette Michelin csillagos Costes 93 ponttal. Ez Magyarország egyik legstabilabb konyhája, amely kívül, sőt felette állt a 2016-os évben a Michelin-csillagos magyar éttermekben történt mozgolódásoknak. Magyarország első Michelin-csillagos éttermében most már Palágyi Eszter vezeti a konyhát, a korábban executive chefként közreműködő Miguel Vieira már a távolból sem szól bele az étterem működésébe. Ennek következménye, hogy a magyar séf nagyobb hangsúlyt tud fektetni a hazai sajátosságokra, ez pedig még egyedibbé teszi a Costest. Őket követi a sorban egy tavaly már a tízbe került, azonban idén különösen figyelemreméltó étterem, a Babel Budapest 92 ponttal. A Babel Budapestben a zsűri szerint valós értelmet kap a a regionális konyhaművészet kifejezés, amelyben Erdély különös szerepet játszik. Hlatky-Schlichter Hubert tulajdonos Veres István és Langer Gábor séfpárosnak szavazott bizalmat, a tavaly újjászületett és gyökerihez visszatérő étteremben a jó dolgok, mint a modernség, az innováció és a nyitottság megmaradt, viszont kiegészült valami olyan egyedi újszerűséggel, ami egészen ígéretessé teszi jövőjét is. A Babelhez hasonlóan szintén 92 pontos a Michelin-csillagos Onyx. Magyarország második Michelin csillagos éttermében az eddigi jelek szerint a séfváltás zökkenőmentesen zajlott, Széll Tamás és Szulló Szabina helyét Mészáros Ádám vette át. Étlapváltás is történt, a továbbra is nagyon magas színvonalú és csúcsminőségű alapanyagokra épülő, magyar konyhát vivő étteremben a színvonal nem esett.

A Borkonyha 91 pontot érdemelt, csak úgy, mint a Costes Downtown. 89 ponttal szerepel a kalauzban az Olimpia, mint a tízes lista új belépője. A Salon 88 pontos, csak úgy, mint a St. Andrea Borbár, a lista másik új belépője. Magyarország tíz legjobb étterme között még két éttermet kell kiemelni. A 87 pontos Arany Kaviár, illetve a szintén 87 pontos MÁK évek óta a lista állandó szereplői.

A hazai ízeket és a régióra jellemző egyediséget díjazták

Hagyomány már, hogy a gála estéjére elkészül a Volkswagen-Dining Guide Top 100 Étteremkalauz is, melyet március 1-jétől lehet kapni az újságárusoknál. A kiadvány a TOP 100-as rangsor mellett több mint 200 további étteremről és street food helyről szolgál információval.

„A magyar vezető éttermek egyértelműen nagyon magas minőséget képviselnek, a megismert éttermek konyhatechnológiai felkészültsége a mai európai színvonallal megegyező, az éttermek kialakításáról annak minőségéről is elmondható ugyanez.” – kezdte értékelését Giancarlo Perbellini „Amit hiányoltam, az az úgynevezett egyediség, a régióra jellemző jegyek erősítése. A legjobb magyar éttermek kínálatában nem csak a régióra jellemző alapanyagoknak, hanem a helyi gasztronómiai kultúrának, a jellemző ételeiknek is meg kell jelenniük, természetesen a mai elképzeléseknek megfelelő minőségben vagy akár csak egy modern adaptációban. Elengedhetetlen lesz a mezőgazdaság fejlődése, hiszen ma az éttermek (a saját elmondásuk szerint) még nem tudnak megfelelő mennyiségű, magas minőségű hazai alapanyagot beszerezni.”

 

Étteremkalauz a fogyasztókért: ajánlanak, nem kritizálnak

A Dining Guide szándéka továbbra is az, hogy a fogyasztók számára hasznos kalauzt készítsen, amiből könnyen tájékozódik bárki, ha különböző alkalmakra, helyzetekre keres éttermet. Herczeg Zoltán gasztronómiai szakértő, a Dining Guide éttermi tesztjeinek vezetője kiemelte: „Az étteremkalauzok nem pozíciókat “ajándékoznak” és főleg nem büntetnek. Mi kritikát nem írunk. Feladatuk nagyon egyszerű, függetlenül, pártatlanul a fogyasztók szemszögéből nézve mérjük fel az éttermek gasztronómiai teljesítményét. Nem arról kell írni, hogy hová ne menjenek a vendégek, éppen ellenkezőleg, ezek a kiadványok éttermeket ajánlanak. Ha megnézzük a világ legelfogadottabb és legrégebbi kalauzát, a Michelin Guide-ot, akkor ott az látszik, hogy aki belekerült, az ajánlott a vendégek számára. Akiket pedig csillagokkal jelölnek, nagyon magas teljesítményű éttermek. Még olyan Michelin Guide-dal nem találkoztunk, ahol arról írtak, hogy miért ne menjünk el egy adott étterembe. Ehhez tartottuk magunkat mi is. Amikor tavaly újra fogalmaztuk a Dining Guide értékelő rendszerét, akkor csak a függetlenséget és a kalauzok szakmai szempontjait tartottuk szem előtt. Az idei évtől nagy segítségünkre volt a Michelin Guide egyik volt igazgatója, Fausto Arrighi, aki 36 évet töltött el a nagynevű étteremkalauznál. Az ő szakmai tapasztalata, tanácsadói munkája sokat adott a Volkswagen-Dining Guide TOP 100 idei, 2017-es kiadványához.”

A 2017-es Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gála díjazottjai:

Fődíj: Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díj: Costes

Különdíjak:

  • Staropramen-Év Street Food Díj: Kemencés Pizzéria
  • Gyulai Pálinka-Év Ifjú Séftehetsége Díj: Olimpia – Garai Ádám, séf
  • K&H private banking-Év Szakácsteljesítménye Díj: a Bocuse d'Or 2017-es magyar csapata – Széll Tamás, Szulló Szabina, Hamvas Zoltán, Szabó Kevin és Vomberg Frigyes
  • Neff-Év Innovatív Konyhája Díj: MÁK – Mizsei János, séf
  • Unicum Riserva-Év Legígéretesebb Konyhája Díj: Babel Budapest – Langer Gábor, Veres István, séfek
  • Nespresso-Év Séfje Díj: Borkonyha – Sárközi Ákos, séf

Top 10 étterem:

  1. Costes – Palágyi Eszter, séf
  2. Babel – Langer Gábor, Veres István, séfek
  3. Onyx – Mészáros Ádám, séf
  4. Borkonyha – Sárközi Ákos, séf
  5. Costes Downtown – Tiago Sabarigo, séf
  6. Olimpia – Ádám Csaba, Garai Ádám, séfek
  7. Salon – Wolf András, séf
  8. Arany Kaviár – Nyíri Szása, Kanász László, séfek
  9. MÁK – Mizsei János, séf

 

Szöveg, fotók: Arteregó

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 11.21.

Ma Olivér napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés