Cukkinifőzelék lisztmentesen
hirdetés
Íze intenzívebb a zsenge tökhöz képest, ugyanakkor tökéletes kísérete lehet a fasírtoknak, tükörtojásnak, bundás kenyérnek.
Hozzávalók:
hirdetés
- 3 ek vaj
- 1 közepes db vöröshagyma
- 1 dl fehérbor
- 2 dl tej
- 2 dl habtejszín
- 2 dl zöldség alaplé
- 1 szál kapor
- 3 közepes db cukkini
- só ízlés szerint
- fehér bors ízlés szerint
- 1 teáskanál cukor
- 3 ek fehérborecet
Elkészítés:
- A vajon üvegesre pároljuk az apróra vágott vöröshagymát, majd felöntjük a borral és két evőkanál sűrűségűre visszaforraljuk.
- Hozzáadjuk az alaplevet, és az egyharmadára visszaforraljuk.
- Levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a tejet, valamint a tejszínt, és alacsony lángon visszatesszük a tűzre. Fontos, hogy ne forraljuk, csak melegítsük, így sűrítsük 30 percig.
- Közben a cukkiniket megmossuk és legyaluljuk. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a cukrot és az ecetet, majd jól elkeverjük. 10 percig félretesszük.
- A besűrített mártást botmixerrel összeturmixoljuk és átszűrjük, majd visszatesszük melegedni. Hozzáadjuk a kinyomkodott tököt, és 2-3 percig a forró mártásban hagyjuk állni, majd azonnal, friss kaporral megszórva tálaljuk.
Forrás: Nosalty