hirdetés

Partnereink

Diós marlenka

hirdetés

Diós marlenka

Nem olcsó, nem könnyű, és elképesztő sok kalória van benne. De aki valaha elkészíti vagy megkóstolja ezt a házi diós marlenkát, egészen biztos, hogy függő lesz. Mint minden soklapos süti, ez is precizitást kíván, de ha betartjuk a szabályokat, akkor nem fogunk mellényúlni, az eredményért pedig minden vendég borzasztó hálás lesz!

Hozzávalók:

hirdetés

A tésztához:

  • 85 dkg finomliszt
  • 4 db tojás
  • 12 dkg méz
  • 18 dkg vaj
  • 28 dkg cukor
  • 1 ek ecet
  • 1.5 ek szódabikarbóna

A krémhez:

  • 85 dkg sűrített tej
  • 5 db tojássárgája
  • 5 dkg méz
  • 27 dkg vaj
  • 25 dkg dió (darált)

A szóráshoz:

  • 10 dkg dió (durvára vágott)

Elkészítés:

A tésztához:

  1. A tésztához egy lábasban felmelegítjük a vajat, a mézet és a cukrot. Ha összeolvadtak, hozzáadjuk a szódabikarbónát és az ecetet. Felhabzik, de ne aggódjunk, ez így van jól.
  2. Folyamatos kevergetés mellett, 5-8 percig főzzük, míg szép, narancssárgás színe lesz. Ha nem keverjük, nagyon megnő a térfogata, és kifuthat, szóval ne hagyjuk magára.
  3. Ha már erőteljesen narancssárga, vegyük le a tűzről, tegyük félre, míg lehűl. Pár percenként keverjük át, mert a kémiai reakció miatt még ilyenkor is képes megnőni. Közben sötétedni fog, mire felhasználjuk, egészen sötét, olvadt csoki színe lesz (csak addig hűtsük, míg a tojás nem csapódik ki mellette. Ha túl hideg lesz, összeáll).
  4. A karamellás szószt adjuk hozzá a liszthez és a tojáshoz, keverjük össze, dolgozzuk ki alaposan. Ha nagyon kemény lenne, adjunk hozzá egy fél deci tejet.
  5. A tésztát tegyük gyúródeszkára, pofozgassuk téglalap alakúra, majd vágjuk 6 részre. Fontos, hogy ugyanakkora darabokat kapjunk, a biztonság kedvéért le is mérhetjük.
  6. Vágjunk ki egy 24x35 cm-es sütőpapírt. Egy másik sütőpapírra tegyük a tésztát, kicsit nyújtsuk ki sodrófával, majd tegyük rá a kivágott, 24x35 cm-es darabot, és nyújtsuk pont akkorára.
  7. Az alsó sütőpapírral együtt tegyük 180 fokos sütőbe 5 percre, majd vegyük ki, és rácson hagyjuk kihűlni. (A tészta akkor lesz jó, ha, mikor kivesszük, még egy picit puha, majd hűlés közben, a levegőn fog megkeményedni).
  8. Tegyünk így a maradék 5 lappal is.

A krémhez:

  1. Amíg a lapok hűlnek, elkészítjük a krémet.
  2. Egy lábasba öntjük a sűrített tejet, majd azonnal adjuk hozzá a tojást, és keverjük el, majd folyamatos keverés közben főzzük 5 percig. vegyük le, várjuk meg, míg egy kicsit hűl, adjuk hozzá a mézet és a vajat, keverjük ki, míg a vaj teljesen felolvad.
  3. Keverjük hozzá a darált diót.
  4. Kenjünk meg egy lapot krémmel, tegyünk rá másik lapot, kenjük meg azt is, és folytassuk, míg el nem fogy a lap. Az utolsó lap tetejére is kerüljön krém.

A szóráshoz:

  1. A tetejére szórjuk a durvára vágott diót, majd óvatosan takarjuk le, és tegyük a hűtőbe legalább 12 órára (többre lehet, kevesebbre nem).
  2. Mielőtt felvágjuk, hagyjuk 30-40 percig szobahőmérsékleten kiengedni. Vágjuk háromszögekre tálalás előtt.

Forrás: Nosalty

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 10.21.

Ma Orsolya napja van.

Szaftos rakott zöldség

Ha szeretnétek összedobni egy igazán krémes, szaftos rakott zöldséget, ami nem csak finom, de még egészséges is, akkor ne is habozzatok tovább, dobját...

  • 2021-10-20 23:00
A Booking.com korábbi vezetőjét igazolta egy magyar startup

Terjeszkedésének részeként új nemzetközi értékesítési igazgató csatlakozott az Everguest csapatához. A magyar turisztikai startup legújabb tagja, Neil...

  • 2021-10-20 21:41
Budapesten az MTV EMA 2021

A 2021-es MTV EMA újra élő show-ként lesz látható világszerte, november 14-én, ezúttal Magyarországról közvetítve! A Papp László Budapest Sportarénába...

  • 2021-10-20 19:30
Már a neten is nézhetőek az Inforg filmek

Az újkori magyar filmgyártás legtermékenyebb független stúdiója, a 10 évig működő Inforg tekintélyes könyvtárának emlékezetes alkotásai a netre költöz...

  • 2021-10-20 18:19
„Swimathon Pécs 2021” - Hat jó ügy, boldog résztvevők, eredményes záróesemény

A Pécsi Közösségi Alapítvány követes adománygyűjtő rendezvénye immár második alkalommal került megrendezésre városunkban, idén végre a Hullámfürdőben....

  • 2021-10-20 16:48

hirdetés

HuGo-val Amerikában, az „56-os úton"

Több mint fél éve követhetjük nyomon az egyre szaporodó, magyar vonatkozású Amerikában lévő helyeket, történelmi, kulturális, gasztronómiai nyomokat a...

  • 2021-10-20 15:24
Ki lesz az év fiatal vállalkozója?

A FIVOSZ 13. alkalommal hirdeti meg az Országos Fiatal Vállalkozói Díjat. A fiatal vállalkozók legnagyobb presztízsű magyarországi díjára a 18 és 40 é...

  • 2021-10-20 13:04
Sok pályázati pénz zúdul az agrárszektorra

A 15-20 évvel ezelőtt elkezdődött folyamat, ami eleinte csupán kutatásokban és az egyetemi oktatásban volt téma, mára elkerülhetetlenné vált: muszáj r...

  • 2021-10-20 12:00
Kutyatáp Guinness és magyar rekordot állítottak be

7,8 tonna kutyatáp egy napon belüli adományozásával beírta magát a történelembe a Hungarian Vizsla Inu (HVI) nevű magyar kriptovaluta. A tetemes menny...

  • 2021-10-20 09:41
Igazi őszi különlegességnek számít a rumos-diós gubatorta

A forma eltávolítása után csinos kis tortát tálalhatsz fel. Az asztalról ne hiányozzon az extra porcukros dió és valami folyékonyabb kísérő sem…

  • 2021-10-20 08:00

Minden cikk

hirdetés

hirdetés