Édesszájú vagy? Készíts krémeseket!
hirdetés
Nagyon sok ember szereti a hasát, illetve nagyon sok ember kedveli még ennél jobban a különböző sütiket. Mára nagyon sok háztartásban az a jellemző, hogy inkább megveszik pékségből vagy más boltból, minthogy otthon elkészítsék.
Általában ennek két oka szokott lenni. Az egyik, hogy azt gondolják, finomabb az, amit a boltból vesznek, a másik pedig, hogy itthon elkészíteni egy finom sütit meglehetősen időigényes. A mai rohanó világban, meg hát az idő az pénz. Vannak azonban olyan lelkes háziasszonyok, akik kifejezetten szeretnek sütiket készíteni. Ezzel a cikkünkkel nekik is szeretnénk kedvezni, hiszen megosztunk két nagyon finom süti receptet is.
hirdetés
Az első nem más, mint a gesztenyés krémes. Mit is kell hozzá beszereznünk? Hozzávalók: 6 tojás, 10 dkg finomliszt, 5 dkg kakaópor, 12 dkg cukor, 15dkg gesztenyepüré, 1 csomag hidegen kötő puding, 3 dl tej, 2 dl tejszínhab, 2 dkg zselatin, 10 dkg porcukor, 1 dl rum, 10 dkg tortabevonó csoki. Na, meg is vagyunk a „miből főzzünk” résszel, jöhet az elkészítés. A tojásokat szétválasztjuk, majd a sárgáját a cukor egyharmadával habosra keverjük, a fehérjék pedig a cukor kétharmadával kemény habbá verjük. A kettőt ez után összekeverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a kakaóval elkevert lisztet. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és megsütjük. Megvárjuk, amíg kihűl, ez után pedig vízszintesen kettévágjuk és gesztenyekrémmel megtöltjük. A krémhez a pudingport, a tejet és a cukrot kikeverjük, majd hozzáadjuk a gesztenyepürét és a rumot. Ezután tejszínhabbal lazítjuk, majd fél dl vízben oldott zselatint keverünk hozzá. Ezzel a krémmel töltjük meg a kakaós piskótát. Ráhelyezzük a másik piskótalapot, és bevonjuk olvasztott csokoládéval. Egy óráig hűtőben dermesztjük. Kis kockára szeleteljük, majd mindegyiknek a tetejét egy-egy piros gyümölccsel vagy cukordrazséval díszítjük. Erre tökéletes lehet például cseresznye, eper, meggy stb. Ezek után pedig jó ízűen elfogyasztjuk.
Vannak azonban olyanok is, akik még ettől is édesebbre, krémesebbre vágynak, ezért megosztjuk a krémesnek is a receptjét. Hozzávalók: 25 dkg finomliszt, 15 dkg margarin, 1 tojás, csipet só, 1 dl tej vagy tejföl, 1 evőkanál ecet, 4 csomag vaníliapuding, 1 liter tej, 30 dkg cukor, 9 tojásfehérje. Meg is van a bevásárló listánk, jöhet az elkészítés. A tésztához 25 dkg lisztet, 15 dkg margarint, 1 egész tojást, egy csipet sót, 1 deci tejet vagy tejfölt és 1 evőkanál ecetet jól összedolgozunk. Egy jó tanács, a tejet vagy a tejfölt ne tegyünk egyszerre bele, mert a liszttől függ, hogy mennyire van szükség. 2 lapot fogunk kisütni belőle a legnagyobb tepsinek a hátán, viszont pihentetni nem kell. Jöhet a krém. 4 csomag vaníliapudingot 2 deci hideg tejjel elkavarunk, teszünk bele 10 dkg cukrot. A megmaradt 8 deci tejet felforraljuk, hozzáadjuk a felhígított pudingport, és állandó kavarás mellett főzzük. Amikor kezd sűrűsödni, kicsit csomós lesz, de ne ijedjünk meg, mert tovább kavarva eltűnnek a csomók. Közben 9 tojásfehérjét 20 dkg cukorral kemény habbá verünk, és apródonként hozzáadjuk a már kész krémhez. Még 1-2 percig főzzük, majd melegen ráöntjük az első lapra a krémet. A második lapot ráhelyezzük a krémnek a tetejére. Várjuk, hogy kihűljön, utána pedig felkockázhatjuk. Amennyiben a krém nem nyomódik ki, aki mestermunka készült a kezünk alatt. Végül pedig a tetejét meghinthetjük porcukorral. Nagyon kiadós, viszont a családoknál feltűnően hamar el szokott fogyni, hiszen már a látványtól is megkívánja valaki. Mivel ennyire kapatos szokott lenni, ezért javasoljuk, hogy több mint 20 darabra kockázd fel, így mindenkinek jut majd repeta is.