Egy csokor palacsintarecept mára!
hirdetés
Ez a nagyon kedvelt édes tészta az egész világot meghódította nem véletlen. Az elkövetkezendőkben bemutatunk néhány tuti palacsinta receptet, amelyet neked is ki kell próbálnod.
Amerikai palacsinta
hirdetés
Hozzávalók: 12,5 dkg vaj vagy margarin, 12,5 dkg porcukor, 3 egész tojás, 2 csomag vaníliás cukor, 2,5 dl tej, 25 dkg liszt, 1 csipet só, friss vaj és juharszirup a tálaláshoz.
Elkészítés: a lisztet keverőtálba szitáljuk, majd hozzáöntjük a porcukorral, vaníliás cukorral, a tojással, sóval elkevert meleg tejet, és habverővel csomómentes palacsintatésztává keverjük. Ezután hozzáöntjük az olvasztott vajat vagy margarint, és elkeverjük. Végül a palacsintatésztából, forró serpenyőbe vagy palacsintasütőbe egy merőkanállal öntünk, és a palacsinta mindkét oldalát magas tűzön pirosra sütjük. Ha elkészült tányérra egymásra csúsztatjuk, majd Ízlés szerint 1-2 deka friss vajat teszünk rá, és meglocsoljuk juharsziruppal. Forrón kínáljuk.
Szent György-hegyi palacsinta
Hozzávalók: A palacsintához: 20 dkg liszt, 2 tojás, 1 dl tej, 1 dl szódavíz, 1 csipet só, 4 evőkanál olaj.
A töltelékhez: 10 dkg darált mandula 5 dkg mazsola 5 cl rum, 18 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 dl tejszín, 2 dl Szent György-hegyi rizling, 5 tojás, 3 evőkanál baracklekvár 12 dkg vaj.
Elkészítés: lisztből, tojásból, tejből, szódavízből sűrű palacsintatésztát készítünk, és kevés sóval ízesítjük. Kevés felhevített olajon vékony palacsintákat sütünk a bekevert masszából. A palacsintákat 4 deka porcukorral kevert darált mandulával hintjük meg, majd lazán felcsavarjuk, és három darabba vágjuk. Kivajazott tűzálló tálba állítjuk úgy, hogy kitöltsék az edény alját. Közben a vajat habosra keverjük a tojássárgájával és a 6 deka porcukorral, majd rumban áztatott mazsolát, vaníliás cukrot, tejszint, bort adunk hozzá. A vaníliakrémet vízfürdőbe téve, habverővel állandóan keverve besűrítjük. Ügyeljünk arra, hogy a krém ne melegedjen túl, mert a tojássárgája kicsapódik. Az így elkészült krémet a palacsintákra terítjük, és közepesen meleg sütőben addig sütjük, míg meg nem köt. Onnan kivéve egyenletesen rásimítjuk a 8 deka porcukorral és baracklekvárral felvert tojásfehérjehabot, visszatesszük a felforrósított sütőbe, és gyorsan rápirítjuk. Tálaláskor kocka alakúra vágjuk, és porcukorral meghintjük.
Dióval rakott palacsinta
Hozzávalók: 12 db édes palacsinta, 10 dkg darált dió, 10 dkg cukor.
Elkészítés: egy bezsírozott tűzálló tálban a palacsintákat - mindegyiket külön meghintve a diós cukorral - összerakjuk. A tetején palacsinta legyen. Forró sütőbe tesszük, 10-15 percig pirítjuk. Ha lábasba rakjuk össze, kerek tálra borítjuk ki. A tetejét cukorral meghintjük, és szeletekre vágva adagoljuk. Készíthetjük úgy is, hogy az egyik lapot lekvárral, a másikat diós cukorral hintjük meg.
Rakott túrós palacsinta
Hozzávalók: 15 dkg liszt, 2 tojás, 1 csipet só, 2 evőkanál cukor tej, 0,5 dl olaj a tésztába 0,5 dl olaj a sütéshez vaj.
A töltelékhez: 30 dkg tehéntúró, 3 tojásfehérje, 1 kispohár sűrű tejföl, 12 dkg cukor, 1 citrom, 3 evőkanál mazsola.
Elkészítés: vaj a sütőlap vagy forma kikenéséhez. A lisztet keverőtálba szórjuk, majd hozzáadjuk a tojásokat, a sót, a cukrot, és annyi tejet, hogy tejszín sűrűségű palacsintatésztát kapjunk. Ezután 10 percet pihentetjük, belekeverünk fél deci olajat, és forró palacsintasütőben vagy serpenyőben, kevés olajon piros palacsintákat sütünk belőle. Az elkészült palacsintákat tányérra borítjuk. A töltelékhez a túrót keverőtálban villával összetörjük, majd hozzáadjuk a tejfölt, a cukrot, belereszeljük vékonyan a megmosott citrom héját, beleszórjuk a megmosott mazsolát, összekeverjük, és a kemény habbá vert tojásfehérjékkel lazán összeforgatjuk. Végül az első palacsintát vajazott sütőlapra vagy formára tesszük, megkenjük a könnyű túrókrémmel, és addig folytatjuk a rétegezést, míg a hozzávalók elfogynak. A palacsintatorta tetején túrótöltelék legyen, majd 180°C-os sütőben 15-20 perc alatt pirosra sütjük, és ha elkészült, forrón, cikkekre vágva tálaljuk. Hidegen is finom. ízlés szerint készíthetünk hozzá vaníliaöntetet.
Korábban adtunk pár búzsalisztmentes palacsinta receptet, ezeket is érdemes átböngészned!