Egyszerű csirkés-kolbászos paella
hirdetés
Jamie Oliver tippje a fantasztikus paellához: Ez az étel úgy ízletes, ahogy van, de ha Ti még turbóznátok, akkor nyugodtan dobjatok rá 6 fekete kagylót (mussels) és 6 vongolét (clams), valamint bármilyen halféleséget, amit a pénztárcátok megenged, akkor kezdődhet az igazi spanyolos gasztrofieszta!
Hozzávalók:
hirdetés
- 2 ek olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 nagy db vöröshagyma
- 1 nagy db sárgarépa
- 1 csokor petrezselyem
- 10 dkg chorizo (vagy más füstölt kolbász)
- 2 db csirkecomb (kifilézve)
- 1 teáskanál füstölt pirospaprika
- 1 közepes db piros kaliforniai paprika
- 1 ek sűrített paradicsom
- 1 db leveskocka (bio zöldségleveskocka)
- 750 ml víz (forrásban lévő)
- 30 dkg rizs (arborio)
- 10 dkg zöldborsó (fagyasztott)
- 20 dkg garnéla (fagyasztott)
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
Elkészítés:
- A fokhagymagerezdeket meghámozzuk és vékonyan szeleteljük. A vöröshagymát és a répát hámozzuk és kisebb kockákba vágjuk. A petrezselyem levelét és szárát külön felaprítjuk. A kolbászkákat és a csirkehúst kockázzuk. A paprikát kimagozzuk és kockákba vágjuk.
- Egy széles, nem túl mély, fedéllel rendelkező serpenyőben (vagy paella készítő edényben) közepes hőfokon hevítsünk egy löttyenetnyi (kb. 2 evőkanálnyi) olívaolajat.
- Dobjuk bele a fokhagymát, a hagyma- és répakockákat, az aprított petrezselyem szárat, a kolbászkát és a csirkehúst, fűszerezzük paprikával, majd kb. 5 perc alatt, gyakori kevergetés mellett pirítsuk össze őket.
- Adjuk hozzá a piros kaliforniaipaprika-kockákat és további 5 percig pirítsuk az egészet.
- Ekkor jöhet a paradicsompüré és az bio zöldségleves-kocka, majd a rizs és pár perces folyamatos keverés, hogy az isteni ízek elkezdjenek összeérni.
- 750 ml forrásban lévő vízzel öntsük nyakon, majd sóval, borssal ízlés szerint fűszerezzük és keverjük át az alapanyagokat.
- Fedjük le az edényt. Miután eléri a forráspontot, vegyük alacsonyabbra a lángot alatta és egy pár kintről befelé, majd bentről kifelé történő keverés mellett pároljuk 15 percig. Ha közben elfőné a levét, adjunk még egy kevés vizet hozzá.
- Szórjuk a tetejére a zöldborsót és a rákot, fedjük le és pároljuk még úgy 5 percig, ameddig az újonnan érkezett hozzávalók is átmelegednek, megpuhulnak. Keverjük át és fedő alatt hagyjuk még pár percig az egészet.
- Tálalás előtt szórjuk meg a paella tetejét aprított petrezselyemmel és helyezzük rá a megmosott, héjastól negyedelt citromot. Ez nem csak díszítés, a citrom levét facsarjuk a paellára! Jó étvágyat hozzá!
Forrás: Nosalty