Élvezetes sütés-főzés
hirdetés
Általában új receptekre minden egyes háziasszony kíváncsi, hiszen miért ne akarnánk olyan finomságokat is elfogyasztani, amelyet még életünkben nem próbáltunk. Nem igazán van ellene indok. Tehát lényegében kezdő és haladó konyhatündérek is szokták vadászni az új, eddig még el nem készített különlegességeket, ehhez pedig természetesen mi is szeretnénk hozzájárulni.
A mi részünkről úgy tudjuk ezt megtenni, hogy a szokásos módon ajánlunk két receptet, amelyből reményeink szerint legalább az egyik szimpatikus lesz a számodra is és elkészíted. Ma is ezzel készültünk, pontosabban egy szendvicskülönlegességgel és egy rántott csirke recepttel.
hirdetés
Először is lássuk, hogyan készül a húsos szendvics szalonnás-paprikás raguval. Még a neve is ínycsiklandozó! A receptet 10 szendvicshez írjuk, ja és előre szólunk, hogy laktatós lesz. Mire lesz szükségünk: 5 zsemle, 30 dkg csirkemell, őrölt fekete bors, só, 1 evőkanál olívaolaj, 20 dkg húsos szalonna, 20 dkg pritaminpaprika, fél dl tejszín, 4 szál újhagyma, 2 fej retek. Ezek nem tartoznak a beszerezhetetlen hozzávalók kategóriájába, sőt általában mindig vannak a hűtőben, így akár, ha éhesek vagyunk, spontán neki is láthatunk egy ilyen szendvics készítéséhez. Le is írjuk, hogyan tedd! Először a húst jól mosd meg, majd ez után töröld szárazra és mindkét fél csirkemellet vágd 2-2 szeletre, ez után pedig kiklopfolod. Következik a fűszerezés úgy, hogy a szeleteket mindkét oldalukon hintsd meg sóval, borssal, majd pedig a hosszabbik oldalától fogva tekerd fel minél szorosabban és hústűvel tűzd össze. Egy serpenyőben, felhevített olajon mindkét oldalán pirosra sütjük, majd miután kihűlt nagyjából fél centi vastag karikákra felszeleteljük. Mossuk meg a paprikát, töröljük szárazra és vágjuk apró kockákra. A szalonnát is aprítsuk fel apró kockákra, majd pedig abban a serpenyőben, amiben sütöttük a húst, a paprikával együtt egy kicsit megdinszteljük. Ez után hozzáadjuk a tejszínt és miután elforraltuk, keverjük hozzá a karikákra szelt újhagymának több mint a felét. Ez után hagyjuk kihűlni, illetve a felesleges zsiradékot távolítsuk el. Mossuk meg a retket és várjuk ezt is karikákra. A zsemléket vágjuk félbe és mindegyikbe rakjunk egy evőkanál szalonnás ragut és helyezzünk még rá 3-4 húskarikát, retekszeleteket, majd pedig az egészet megszórjuk a megmaradt újhagymával. Ez után már nincs más dolgunk, mint elfogyasztani.
A második általunk ajánlott recept a rántott csirke ropogós kölesbundában. A hozzávalókat 4 főre írjuk, ezek pedig a következők: 60 dkg csirkemell, 20 dkg köles, só, bors, liszt, tojás, olaj, 80 dkg burgonya, pár szál medvehagyma, 1,5 dl forró tej, 5 dkg vaj, 1/5 lereszelt szerecsendió. Először is főzzük meg a burgonyát a héjában, utána pedig vízzel egy kicsit lehűtjük, hogy tudjuk meghámozni, viszont a belseje tudjon forró maradni. A vajjal, tejjel, sóval, borssal, szerecsendióval krémesre dolgozzuk el, igény szerint esetleg adhatunk hozzá tejet, ha túl száraz lenne. Ha ezzel megvagyunk, akkor belekeverjük a száraitól mentesített, illetve felszeletelt medvehagymát. A kölest nagyjából háromszoros mennyiségű sós vízben főzzük, mint például a rizst. A csirkemellet nagyjából 1 cm vastag szeletekre vágjuk, megsózzuk mindkét oldalát. Ez után lisztbe, tojásba forgatjuk, majd pedig a már kihűlt kölest mindkét oldalára rászórjuk. Végezetül pedig bő olajban kisütjük. Nem csak egy egyszerűen elkészíthető étel, hanem még rendkívül finom és tápláló is. Igény szerint lehet akár savanyúságot vagy tejfölös szószt is készíteni hozzá, viszont csak simán a körettel is mennyei.