Eredeti lasagne al forno
hirdetés
Eme csodálatos réteges tészta kialakulása sokkal régebbre nyúlik vissza, mint gondolnánk. Meglepő módon az ókori Görögországig vezethető vissza, amikor a rómaiak megszállták az országot, és megismerték a helyi kultúrát, gasztronómiát.
A lasagne feltehetően a görög “laganon”-ból (csíkokra vágott lapos tészta) fejlődött ki, amit szintén réteges, szaftos ételek készítéséhez használtak, de a mai modern verziót már az olaszok tökéletesítették.
hirdetés
Hozzávalók:
- 150 g vöröshagyma
- 150 g sárgarépa
- 150 g halványító zeller
- 5 gerezd fokhagyma
- 3 ek olívaolaj
- 2 dl száraz vörösbor
- 250 g darált marhahús
- 250 g darált sertéshús
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 50 dkg passzírozott paradicsom
- 35 dkg konzerv paradicsom
- 1 csokor bazsalikom
- 40 g vaj
- 40 g finomliszt
- 10 dkg parmezán sajt
- 7 dl tej
- 1 tk szerecsendió
- 10 dkg mozzarella
- 40 dkg lasagne tészta
Elkészítés:
- Vágjuk finomra a vöröshagymát, a zellerszárat és a sárgarépát. Pároljuk üvegesre olívaolajon, utána adjuk hozzá a darált húsokat. Sózzuk meg, és pirítsuk le. Miután lepirult, adjuk hozzá a fokhagymát, kavarjuk el, és öntsük fel vörösborral. Forraljuk vissza addig, amíg majdnem teljesen elpárolgott a bor.
- Öntsük bele a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk meg. Takarék lángon főzzük legalább másfél órát. Ha szükséges, öntsük fel vízzel vagy alaplével. Mikor elkészült, vágjuk bele a bazsalikomot.
- A besamelhez olvasszuk fel a vajat, adjuk hozzá a lisztet, kavarjuk el. Folyamatos keverés mellett öntsük bele lassan a tejet. Mikor besűrűsödött, ízesítsük szerecsendióval, parmezánnal és egy leheletnyi sóval.
- Mély tepsi aljára először tegyünk egy kevés ragut. Helyezzük rá a tésztát, majd jöhet egy újabb adag ragu, erre csorgassuk rá a besamelt, úgy hogy a tésztát mindenhol ellepje. Szórjuk meg bőségesen parmezánnal. Ismételjük meg ezt legalább négyszer. Az egyik rétegre helyezzük el a mozzarella sajtot is. A legfelső tésztára végül csak besamel kerüljön és parmezán.
- Előmelegített sütőben süssük aranybarnára. Miután megsült, hagyjuk tíz percet pihenni.
Forrás: Nosalty