Eredeti lasagne al forno
hirdetés
![Eredeti lasagne al forno](https://delina.hu/userfiles/a/0/a0880d9abfbac23bedd8620f6ef5ac9e_thum_300x336.jpg)
Eme csodálatos réteges tészta kialakulása sokkal régebbre nyúlik vissza, mint gondolnánk. Meglepő módon az ókori Görögországig vezethető vissza, amikor a rómaiak megszállták az országot, és megismerték a helyi kultúrát, gasztronómiát.
A lasagne feltehetően a görög “laganon”-ból (csíkokra vágott lapos tészta) fejlődött ki, amit szintén réteges, szaftos ételek készítéséhez használtak, de a mai modern verziót már az olaszok tökéletesítették.
hirdetés
Hozzávalók:
- 150 g vöröshagyma
- 150 g sárgarépa
- 150 g halványító zeller
- 5 gerezd fokhagyma
- 3 ek olívaolaj
- 2 dl száraz vörösbor
- 250 g darált marhahús
- 250 g darált sertéshús
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 50 dkg passzírozott paradicsom
- 35 dkg konzerv paradicsom
- 1 csokor bazsalikom
- 40 g vaj
- 40 g finomliszt
- 10 dkg parmezán sajt
- 7 dl tej
- 1 tk szerecsendió
- 10 dkg mozzarella
- 40 dkg lasagne tészta
Elkészítés:
- Vágjuk finomra a vöröshagymát, a zellerszárat és a sárgarépát. Pároljuk üvegesre olívaolajon, utána adjuk hozzá a darált húsokat. Sózzuk meg, és pirítsuk le. Miután lepirult, adjuk hozzá a fokhagymát, kavarjuk el, és öntsük fel vörösborral. Forraljuk vissza addig, amíg majdnem teljesen elpárolgott a bor.
- Öntsük bele a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk meg. Takarék lángon főzzük legalább másfél órát. Ha szükséges, öntsük fel vízzel vagy alaplével. Mikor elkészült, vágjuk bele a bazsalikomot.
- A besamelhez olvasszuk fel a vajat, adjuk hozzá a lisztet, kavarjuk el. Folyamatos keverés mellett öntsük bele lassan a tejet. Mikor besűrűsödött, ízesítsük szerecsendióval, parmezánnal és egy leheletnyi sóval.
- Mély tepsi aljára először tegyünk egy kevés ragut. Helyezzük rá a tésztát, majd jöhet egy újabb adag ragu, erre csorgassuk rá a besamelt, úgy hogy a tésztát mindenhol ellepje. Szórjuk meg bőségesen parmezánnal. Ismételjük meg ezt legalább négyszer. Az egyik rétegre helyezzük el a mozzarella sajtot is. A legfelső tésztára végül csak besamel kerüljön és parmezán.
- Előmelegített sütőben süssük aranybarnára. Miután megsült, hagyjuk tíz percet pihenni.
Forrás: Nosalty
Hozzászólások
hírdetés
Kapcsolódó cikkek
![Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval](https://delina.hu/userfiles/e/f/efb32358eef77367d88264bd7a978b47_thum_130x135.jpg)
![Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!](https://delina.hu/userfiles/3/e/3e585ef0b283e0274a22339414dcdd07_thum_130x135.jpeg)
![Édesburgonya-krémleves kókusztejjel](https://delina.hu/userfiles/f/5/f50395b6f77dac5d4ad25e2ca875ccd5_thum_130x135.jpg)
![Paprikakrémleves egyszerűen!](https://delina.hu/userfiles/7/4/744eb17a89745a7efc4ab00706cb359a_thum_130x135.jpeg)
![Könnyű és puha túrógombóc](https://delina.hu/userfiles/d/d/dd0992cc86c9043e7f6f843ba8b57b9e_thum_130x135.jpeg)
![Szójás-mázas kacsamell csíkok, pirított tésztával](https://delina.hu/userfiles/7/1/717353806eb42e36708d50e7acd22a32_thum_130x135.jpg)
![Elindult az Országos Bortúra!](https://delina.hu/userfiles/4/e/4ebfe01acc1b92648c0e6fb3107669a7_thum_130x135.jpg)
![Édes Valentin-nap egészségesen](https://delina.hu/userfiles/0/4/0410876a8ea0cf17d374c8bdb046ef9c_thum_130x135.jpg)