Ettél-e már valaha sütőtökös bablevest? Íme a Zuppa Frantoiana receptje
hirdetés
Ez a toszkán leves az őszi étkezések megtestesítője, amely kéz a kézben jár az olasz olívabetakarítással, amikor friss, új zöld extra szűz olívaolaj készül. Ezt az ízekben és alapanyagokban gazdag zöldséges bablevest a toszkán olívatermelők leveseként tartják számon.
Az étel alapvetően húsmentes, bár vannak, akik szívesen tesznek bele egy kis pancettát (olasz szalonnaféle): külön serpenyőben kisütik, és a sütőtökkel, burgonyával és kelkáposztával együtt a leveshez adják. Ha a fodros kel helyett más leveles zöldet használnánk (például spenótot), vegyük figyelembe, hogy míg a fodros kelnek több idő kell, hogy megpuhuljon, a spenót hamarabb fő meg.
hirdetés
Hozzávalók:
- 1 közepes db sárgarépa (apróra vágva)
- 1 közepes szár halványító zeller (apróra vágva)
- 1 kis fej vöröshagyma (apróra vágva)
- 400 g vörösbab (bármilyen más babbal, például fehérbabbal is elkészíthető)
- 200 g sütőtök (meghámozva és felkockázva)
- 1 közepes db burgonya (meghámozva és felkockázva)
- 400 g fodros kel (1 kisebb csokor)
- 1 l zöldség alaplé
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 2 ek olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma (tálaláskor a pirítós kenyér mellé)
Elkészítés:
- A babot előző este áztassuk be.
- Az apróra vágott sárgarépát, zellert, hagymát néhány evőkanál olívaolajjal és egy csipet sóval egy vastag aljú serpenyőben, lassú tűzön főzzük meg. Hagyjuk a zöldségeket "izzadni" nagyjából 10 percig, de figyeljünk rá, hogy ne kapjanak oda, csak lassan puhuljanak.
- Adjuk hozzá az előző este beáztatott babot, és annyi vizet vagy alaplevet, hogy ellepje a zöldségeket. Forraljuk fel, majd további 15 percig főzzük.
- Merjünk ki a megfőtt zöldségekből körülbelül két merőkanállal (ha sűrűbben szeretnénk a levest, akkor a felét is lehet), turmixoljuk sima masszává, és merjük vissza az edénybe.
- Készítsük elő a fodros kelt: mossuk meg, majd vágjuk ki egy éles késsel a levelek hosszú, középső szárát, mivel ezek nagyon kemények, nem fognak megpuhulni a főzéstől sem. A leveleket aprítsuk vagy tépjük kisebb darabokra.
- Ezután mehet a leveshez az apróbb kockákra vágott sütőtök, burgonya és a fodros kel, majd öntsük fel annyi vízzel vagy alaplével, hogy ellepje (legfeljebb 1 liternyivel), és főzzük 30 percig fedő nélkül, lassú tűzön, hogy a zöldségek megpuhuljanak.
- Fűszerezzük kedvünkre, ízlésünk szerint sóval és borssal.
- Tálaljuk fokhagymával bedörzsölt, olívaolajjal megkent vagy csepegtetett pirítóssal.
Forrás: Nosalty