Főzelékek az asztalon
hirdetés
A zöldségek jók, bárhogyan készíted és fogyasztod őket: salátaként, tortának megsütve vagy némi liszttel sűrítve főzeléknek. A főzelékek alapanyagai rendkívül egészségesek.
Főzelék formájában megszeretheted akár a gyermekeddel is. Összegyűjtöttem pár receptet, amelyet bátran kipróbálhatsz.
hirdetés
Cukkini főzelék lisztmentesen
A következő hozzávalók szükségesek: 3 ek vaj, 1 közepes db vöröshagyma, 1 dl fehérbor, 2 dl tej, 2 dl habtejszín, 2 dl zöldség alaplé, 1 szál kapor, 3 közepes db cukkini, só ízlés szerint, fehérbors ízlés szerint, 1 teáskanál cukor, 3 ek fehérborecet
Az elkészítése: A vajon üvegesre párolod az apróra vágott vöröshagymát, majd felöntöd a borral és két evőkanál sűrűségűre visszaforralod. Hozzáadod az alaplevet és az egyharmadára visszaforralod. Leveszed a tűzről és hozzáadod a tejet, majd a tejszínt. Ezt követően alacsony lángon visszateszed a tűzre. Figyelj arra, hogy ne forrald, hanem melegítsd. Sűrítsd 30 percig. A cukkíniket megmosod és legyalulod. Sózod, borsozod, majd hozzáadod a cukrot és az ecetet, majd jól elkevered. 10 percig félreteszed. A besűrített mártást pedig botmixerrel összeturmixolod és átszűröd, majd visszateszed melegedni. Hozzáadod a kinyomkodott tököt. 2-3 percig a forró mártásban hagyod állni. Majd friss kaporral megszórva tálalod.
Babfőzelék
A következő hozzávalók szükségesek: 30 dkg fejtett bab, 30 dkg füstölt oldalas, 1 közepes fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 tk só, 3 púpozott ek finomliszt, 5 dkg sertészsír, 2 ek tejföl
Az elkészítés: Előző este a babot be kell áztatni. Majd a beáztatott babot és a füstölt oldalast kb 1,5 liter vízben felteszed főni. Beleteszel 1 fej vöröshagymát egészben, amit később, eltávolítasz. Hozzáadod a sót és a felvágott fokhagymát. A bab és az oldalas is megfőtt (kb. 140 perc), kiveszed belőle a füstölt húst és berántod a főzeléket. Belekevered a tejfölt és összeforralod.
Finomfőzelék
A következő hozzávalókat kell beszerezni: 1 cs mirelit finomfőzelék alap, 1 kis pohár tejföl, 3 ek étkezési keményítő, ételízesítő, bors, néhány csepp citromlé, néhány csepp folyékony édesítőszer
Az elkészítése a következő módon zajlik: A mirelit főzelék alapot felteszed főni annyi vízben, ami ellepi. Megszórod az ételízesítővel és az őrölt borssal. Amíg fő, elkevered a tejfölt a keményítővel. Ha a sárgarépa már puha, ráöntöd a keményítős tejfölt, ízlés szerint ízesíted a folyékony édesítővel és a citromlével. Majd összeforralod.
Karalábéfőzelék
A következő hozzávalók szükségesek: 4 nagy db karalábé, 50 dkg darált sertéshús, 2 dkg rizs, 2 db tojás, 1 ek mangalica zsír, 2 csapott ek finomliszt, 2 dl tejföl, 1 csokor petrezselyem, 1 csipet cukor, só, bors.
Az elkészítése következő módon zajlik: A karalábékat megtisztítod, és kb. 1x1 cm-es kockákra felvágod. A karalábét pedig annyi vízben, hogy ellepje, felteszed főni, sózod, borsozod. Tegyél bele egy nagy csipet cukrot is. Közben elkészítheted a húsgombócot: fontos, hogy jól összedolgozd a húst, a tojást, a rizst, ezt is sózod, borsozod. Vizes kézzel 8 gombócot formázunk belőle. Ha a karalábé leve forr, a gombócokat óvatosan beleteheted a lébe. Így nem fog szétfőni. Vedd kisebbre a lángot és fedő alatt, lassú tűz mellett kb. 40-50 perc alatt párold. Majd a gombócokat kiszeded, felviszed a lángot, hogy a főzelék újra forrni kezdjen. A főzeléket berántod. A zsírt felforrósítod és a keverés mellett világosra pirítod benne a lisztet. Lehúzod a tűzről, beleszórod a petrezselymet, jól elkevered. Felöntöd kb. 1 dl hideg vízzel, ezt is elkevered. Majd ezt a masszát belevegyítjük a főzelékbe. A főzelékbe kanalazz a tejfölből is, mindent elkeversz és 1-2 perc alatt kiforralod. Időben kóstold meg, hogy kell-e még bele só vagy bors. Ezt követően visszateszed a húsgombócokat és ha, már kicsit hűlt akkor lehet tálalni bátran. Nagyon ízletes lehet mindenki számára.