Gluténmentes különlegességek
hirdetés
Az egészséges táplálkozás manapság már nagyon fontos, mégpedig első sorban az életvitelünk miatt. Az ember ugye mozgásra van tervezve, napjainkban pedig jóformán csak az íróasztal mögött ülünk. Ezért hát olyan különlegességeket mutatunk, amelyek nem csak rendkívül finomak, hanem egészségesek is.
Paleo-vegán rips recept
hirdetés
Hozzávalók: 300 g nyers paszternák, 100 g Szafi Fitt sütőliszt, 0.5 dl víz, 1 nagy csipet só (ízlés szerint, nyersen lehet kóstolni a tésztát!), 1-2 teáskanál őrölt fokhagyma vagy kömény, illetve bármilyen szárított vagy friss fűszer.
Elkészítés: A paszternákot nagyon puhára főzd, majd a fél dl vízzel együtt turmixold krémesre. Ezután add hozzá a fűszereket és a lisztet, majd gyúrd össze. 20 percet tedd be a hűtőbe, hogy pihenjen a tésztája. 20 perc után olajsprayvel kifújt zsírpapíron nyújtsd ki a tésztát. Erre legjobb a tapadásmentes nyújtófa vagy akár még egy zsírpapír. Ezután késsel igazítsd úgy a széleit, hogy egyenlő vastagságú tésztát kapj, amit ez után szeletelj fel és hagyd ott a papíron! Végül a papírral együtt emeld át a tésztát a tepsibe és az előmelegített sütőben 230 fokon 18 perc, majd 200 fokon 10 perc alatt süsd készre. A sütés után, miután kissé kihűlt, húzd le a papírról, majd a vágás mentén szét tudod tördelni. Voálá, kész is!
Húsvéti töltött spirál szendvics
Tészta hozzávalói: 50 g Szafi Fitt CH csökkentő lisztkeverék, 20 g Szafi Fitt bambuszrostliszt, 5 g tojásfehérjepor, 2.5 g szódabikarbóna, 2 g himalája só, 14 g kókuszkrém, 2 db M-es tojás, 2 db M-es tojásfehérje, 60 g víz.
Töltelék hozzávalói: 1 db főtt tojás, 5 szelet csirkemellsonka, 5 db (11 g) vékony csík kaliforniai paprika, 5 csipet (2 g) retekcsíra, 10 g vegyes zöldségmix.
Tészta elkészítése: A száraz és folyékony alapanyagokat külön edényben keverd ki, majd öntsd össze, és gyúrd jól össze őket. Ez után 10 percig pihentesd a masszát. A bambuszrostliszttel megszórt felületen gyúrd át és oszd el 5 db egyenlő részre. Az így kapott gombócokból egyenként sodorj 42 cm-es rudakat és tekerd kókuszolajjal vékonyan lekent habroló formára. Végül pedig kend le tojással, majd szórd meg magkeverékkel és állítva tedd a sütőpapírral bélelt tepsire. Az előmelegített 200 fokos sütőben süsd ki, ennek alsó-felső programon elég 30 perc. Ha már kisült és kihűlt, akkor töltsd meg és már tálalhatod is. Nem csak nagyon finom, hanem rendkívül mutatós és ínycsiklandozó falatok lesznek belőle.
Ötletek a tálaláshoz
Amennyiben kifejezetten húsvéti menübe szeretnéd beépíteni a fent leírt ételeket, akkor hadd szóljon a tálalás is a húsvét és nyuszi körül. Egy nagyobb tálcán vagy hidegtálon rakd rá a széleire a töltött spirál szendvicset és a ripset, majd a közepébe rakj zöldségféléket vagy hímes tojásokat. Hidd el, nagyon mutatós lesz és ami még fontosabb, hogy akinek ilyenkor is fontos az egészsége, azt biztosan le fogod venni a lábáról. Leginkább első falatoknak tökéletesek ezek az ételek, amikhez remekül passzol gyakorlatilag bármilyen ital. A tálalásnál figyelhetsz tehát arra is, hogy a tál közelében legyen elhelyezve kancsó könnyed bor vagy egyéb erősebb ital.
Forrás és kép: ehezesmentes-karcsusag-szafival-blog.hu, ehezesmentes-karcsusag-szafival
Főkép: fitroyale.hu