Grenadírmars, azaz krumplis tészta
hirdetés
![Grenadírmars, azaz krumplis tészta](https://delina.hu/userfiles/e/c/ecbe035fce4aec4b287b7352814eb9ec_thum_300x336.jpg)
A Nyugat-Dunántúlon sokan grenadírmarsnak hívják a krumplis tésztát, amely elnevezés az Osztrák-Magyar Monarchia hadseregének gránátosaitól ered, akik az alacsony költségvetés miatt gyakran fogyasztották ezt az egytálételt.
És bár azóta sok víz lefolyt a Dunán, a krumplis tészta a mai napig olcsó, egyszerű és finom fogás, amit nem csak kényszerből fogyasztunk.
hirdetés
Hozzávalók:
- 5 db burgonya
- 0.5 ek napraforgó olaj
- 25 dkg tészta
- só ízlés szerint
- 2 ek mangalica zsír
- 1 közepes db vöröshagyma
- bors ízlés szerint
- 3 teáskanál fűszerpaprika
- 4 ek tejföl
- 4 közepes db csemegeuborka
Elkészítés:
- A burgonyát egy kis lábosba tesszük, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és puhára főzzük. Ha késznek ítéljük, tegyük jéghideg vízbe, így könnyedén le tudjuk húzni a héját.
- Egy közepes lábosban vizet forralunk, sózzuk, hozzáadunk egy kevés olajat, majd 10 perc alatt kifőzzük benne a tésztát. Ha kész, leszűrjük, a főzővízből pedig félrerakunk egy keveset.
- A meghámozott burgonyát krumplinyomón átnyomjuk (ha darabosabban szeretjük, használjunk krumplitörőt).
- Egy nagy serpenyőben felhevítjük a mangalica zsírt, majd rádobjuk a finomra reszelt vöröshagymát, és üvegesre pároljuk. Mérsékeljük a lángot, és megszórjuk fűszerpaprikával.
- Hozzáadjuk az átnyomott burgonyát, ráöntünk 1,5-2 deci főzővizet, sózzuk-borsozzuk, és az egészet összekeverjük. Ha nem érezzük elég paprikásnak, szórjuk meg még egy kanállal.
- Hozzáadjuk a leszűrt tésztát, és összeforgatjuk a krumplis pürével. Pár percet sütjük az egészet, az alját oda is piríthatjuk egy kicsit.
- Tejföllel és csemegeuborkával tálaljuk.
Forrás: Nosalty
Hozzászólások
hírdetés
Kapcsolódó cikkek
![Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval](https://delina.hu/userfiles/e/f/efb32358eef77367d88264bd7a978b47_thum_130x135.jpg)
![Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!](https://delina.hu/userfiles/3/e/3e585ef0b283e0274a22339414dcdd07_thum_130x135.jpeg)
![Édesburgonya-krémleves kókusztejjel](https://delina.hu/userfiles/f/5/f50395b6f77dac5d4ad25e2ca875ccd5_thum_130x135.jpg)
![Paprikakrémleves egyszerűen!](https://delina.hu/userfiles/7/4/744eb17a89745a7efc4ab00706cb359a_thum_130x135.jpeg)
![Könnyű és puha túrógombóc](https://delina.hu/userfiles/d/d/dd0992cc86c9043e7f6f843ba8b57b9e_thum_130x135.jpeg)
![Szójás-mázas kacsamell csíkok, pirított tésztával](https://delina.hu/userfiles/7/1/717353806eb42e36708d50e7acd22a32_thum_130x135.jpg)
![Elindult az Országos Bortúra!](https://delina.hu/userfiles/4/e/4ebfe01acc1b92648c0e6fb3107669a7_thum_130x135.jpg)
![Édes Valentin-nap egészségesen](https://delina.hu/userfiles/0/4/0410876a8ea0cf17d374c8bdb046ef9c_thum_130x135.jpg)