Grenadírmars, azaz krumplis tészta
hirdetés
A Nyugat-Dunántúlon sokan grenadírmarsnak hívják a krumplis tésztát, amely elnevezés az Osztrák-Magyar Monarchia hadseregének gránátosaitól ered, akik az alacsony költségvetés miatt gyakran fogyasztották ezt az egytálételt.
És bár azóta sok víz lefolyt a Dunán, a krumplis tészta a mai napig olcsó, egyszerű és finom fogás, amit nem csak kényszerből fogyasztunk.
hirdetés
Hozzávalók:
- 5 db burgonya
- 0.5 ek napraforgó olaj
- 25 dkg tészta
- só ízlés szerint
- 2 ek mangalica zsír
- 1 közepes db vöröshagyma
- bors ízlés szerint
- 3 teáskanál fűszerpaprika
- 4 ek tejföl
- 4 közepes db csemegeuborka
Elkészítés:
- A burgonyát egy kis lábosba tesszük, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és puhára főzzük. Ha késznek ítéljük, tegyük jéghideg vízbe, így könnyedén le tudjuk húzni a héját.
- Egy közepes lábosban vizet forralunk, sózzuk, hozzáadunk egy kevés olajat, majd 10 perc alatt kifőzzük benne a tésztát. Ha kész, leszűrjük, a főzővízből pedig félrerakunk egy keveset.
- A meghámozott burgonyát krumplinyomón átnyomjuk (ha darabosabban szeretjük, használjunk krumplitörőt).
- Egy nagy serpenyőben felhevítjük a mangalica zsírt, majd rádobjuk a finomra reszelt vöröshagymát, és üvegesre pároljuk. Mérsékeljük a lángot, és megszórjuk fűszerpaprikával.
- Hozzáadjuk az átnyomott burgonyát, ráöntünk 1,5-2 deci főzővizet, sózzuk-borsozzuk, és az egészet összekeverjük. Ha nem érezzük elég paprikásnak, szórjuk meg még egy kanállal.
- Hozzáadjuk a leszűrt tésztát, és összeforgatjuk a krumplis pürével. Pár percet sütjük az egészet, az alját oda is piríthatjuk egy kicsit.
- Tejföllel és csemegeuborkával tálaljuk.
Forrás: Nosalty