Gyors csibebrassói, ha nagyon éhes a család
hirdetés
Gyors és finom, mindenki nagy kedvencévé válhat. A hozzávalók 4 adagra szólnak, de bátran lehet duplázni is akár!
Hozzávalók:
hirdetés
- 800 g csirkemell filé
- 1 kg burgonya
- 12 gerezd fokhagyma
- 2 db vöröshagyma
- 2 db tv paprika
- 2 db paradicsom
- 4 csipet petrezselyem
- 3 ek sertészsír
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- majoranna ízlés szerint
- 1 dl alaplé
Elkészítés:
- Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, légkeverésen. Amíg a sütő melegszik, a héját rajta hagyva, megmossuk és felkockázzuk a burgonyát, majd sütőtálcára szórjuk. (Én általában még sütőpapírt is teszek alá, hogy ne tapadjon a sütő aljához később.)
- Meghámozunk egy egész vöröshagymát, félbevágjuk, majd vékony félkarikákra szeleteljük. A kész szeleteket szétszedjük és rászórjuk a burgonyára.
- 5-6 gerezd fokhagymát meghámozunk, késsel megtörünk, majd szintén a burgonyákra dobáljuk. A tepsiben lévő zöldségeket megöntjük egy kis olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, jól elkeverjük, majd a 180 fokra melegített sütőbe helyezzük.
- Amíg a "tepsis burgonyánk" sül (25-30 perc), mossuk meg és kockázzuk fel a csirkemelleket, majd egy serpenyőben forrósítsuk fel a sertészsírt, és ha már felforrósodott, tegyük rá a csirkéket.
- Amíg a csirkekockák levet engednek, majd pirulnak, mossuk meg és kockázzuk fel a tv-paprikákat is. Ha a húsunk már zsírjára pirult, szórjuk mellé a felkockázott tv-paprikákat, és kezdjük azokat is fonnyasztani-pirítani.
- Eközben hámozzuk meg a másik hagymánkat és szeleteljük ugyanolyan félkörökre, mint a legelsőt, és ha a paprikák már megfonnyadtak, és nem látunk vízszerű folyadékot a serpenyőnkben, szórjuk bele a szétszedett hagymákat is, majd jöhet egy jó nagy adag sózás, hogy valóban elinduljanak a levek.
- Alaposan mossuk meg és kockázzuk fel a két paradicsomot is. Ha már fonnyadnak a hagymák is, mehetnek a serpenyőbe a paradicsomkockák is. Ez ismét ad majd némi levet a hozzávalók alá, ha azonban nem elegendőt, akkor nyugodtan öntsünk némi vizet vagy alaplevet alájuk.
- Ezen a ponton jöhet még egy adag só, majd ízlés szerint bors és majoranna, sőt itt már le is fedhetjük a serpenyőnket.
- Majd hámozzunk és késsel roppantsunk meg még 5-6 gerezd fokhagymát, amit viszont csak akkor dobjunk a serpenyőbe, ha abban már nem vizet látunk, hanem inkább egynemű szaftot. Egy kicsit hagyhatjuk, hogy a fokhagymák is piruljanak majd jöhet ismét egy kis folyadék.
- Amint az utolsó folyadékunkból is szaft lesz, megszórhatjuk az egészet fűszerpaprikával, majd miközben fedő alatt pároljuk a majdnem kész brassóinkat, elkezdhetjük leellenőrizni a tepsis burgonyánk elkészültségi szintjét is.
- Amikor azt látjuk, hogy már mindkét edényünkben szinte készre sültek az ételek, öntsük a brassóit a tepsis burgonyára, keverjük meg kicsit, majd helyezzük vissza a sütőtálcát a sütőbe úgy, hogy közben - ha megtehetjük - állítsuk a sütőnket felső sütésre. Néhány (kb. 10) perc pirítás után garantáltan késznek nyilváníthatjuk a brassóinkat, melyet petrezselyemzölddel megszórva tálalunk.
Forrás: Nosalty