Hogyan is zajlik a zöldségfélék megfelelő tárolása?
hirdetés
Minden bizonnyal te magad is szeretnéd élvezni hosszú időn keresztül a házi zöldségek nyújtotta ízvilágot. Amennyiben tenni is szeretnél annak érdekében, hogy sokáig élvezd zamatukat, gazdag ízvilágukat, olvasd el cikkünket. Megtudhatod, hogyan kell eljárnod.
Elrakás előtt minden terményt letisztítunk, kiválogatunk. A romlottakat eldobjuk, az ütődött, sérült példányokat gyorsabb elhasználásra külön rakjuk. Jól kiszárított apró homokot összevegyítünk sovány kerti földdel, a kerti földnek egy kicsit nedvesnek kell lennie, nem teljesen száraznak, mint a homok. Ebben rakjuk el a murkot, petrezselyemgyökeret, zellert, paszternákot, céklát, fekete retket, téli kalarábét. A zöldségek leveleit előbb késsel levágjuk, azután egy-két napig a levegőn vagy szellős helyen állni hagyjuk, hogy szikkadjanak, utána kiválogatjuk külön a nagyobbakat, külön a közepeseket, a legapróbbakat megszárítjuk, vagy pedig megdarálva tesszük el üvegekben. Minden fajtát külön csoportba rakunk, soronként, egy sorban egyforma nagyságúakat, minden sort jó bőven lefedünk homokival.
hirdetés
A zöldpaprikát sok tiszta, szitált és nagyon száraz homokba rakjuk el, föld nélkül. Az édes káposztát, kelkáposztát, gyökeresen tesszük el, a gyökerénél fogva kis spárgára kötve felakasztjuk. Ha nem kaphatunk gyökeres káposztát, a levágott káposztát ládába, sok szalma közé rakjuk. Karfiolt csak úgy tehetünk el, ha van késő őszi karfiol, amelyiknek csak félig van a f e j e fejlődve, a levelei zöldek, épek. Ezeket szorosan egymás mellé állítjuk egy ládába, a ládát teletöltjük nedves kerti földdel, és azután is gondoskodunk arról, hogy a föld ne száradjon ki teljesen. Karácsonyra, újévre szép fejek fejlődnek. A burgonyát egyszerűen ládába öntjük, külön a nagyokat, külön az aprókat, télen át legalább kétszer kiszedjük, kiválogatjuk a romlottakat, a jókat visszarakjuk, a kicsírázottakat gyorsabb elhasználásra külön rakjuk. Hagymát, fokhagymát csak úgy tehetünk pincébe, ha nagyon száraz a pince és a hagyma koszorúban van, hogy felakaszthassuk.
Hogy takaríts a pincében?
A pincének feltétlenül tisztának, száraznak, szellősnek és pormentesnek kell lennie, csak úgy áll el jól minden, amit oda elteszünk. Mielőtt elrakunk, alaposan kitakarítunk. A pincéből mindent, ami elmozdítható kihordunk, a falakat, mennyezetet leseperjük, vasgálicos mésszel kimeszeljük, a padlót vasgálicos vízzel végigöntözzük. Mikor minden megszáradt, ajtót-ablakot becsukunk, égő szénre kénvirágot hintünk, az ajtót is lezárjuk és így hagyjuk 48 óráig, hogy minden rovar, légy, bogár, penész-gomba, baktérium, elpusztuljon. Utána 3 napig tárva-nyitva hagyunk ajtót-ablakot. Ha kiszellőztettünk, a kihordott ládákat, hordókat és más egyebeket leseperjük, forró lúggal lesúroljuk, tiszta vízzel lemossuk, leszárítjuk és visszahordjuk. Az így előkészített pincébe aztán nyugodtan tehetjük el a zöldséget, burgonyát, káposztát, almát, semmi sem fog megromlani. Azonban azután is fordítsunk gondot a pince tisztántartására. Az elrakott élelmiszereket is tartsuk szemmel, soha semmilyen romlott, rothadt vagy romlásnak, rothadásnak induló dolgot ne hagyjunk a pincében. Szellőztessünk alaposan. Amíg nem fagy, állandóan tartsunk egy ablakszemet nyitva, amikor a fagy beállt és azt is be kell tömni, minden nap egyszer nyissuk ki pár percre a pince ajtaját, hogy friss levegő járja át.
Pince és kamra nélkül
A városi kislakásban a téli eltevéseknek olyan módját kell választanunk, amelyek az eltennivalókat alkalmassá teszik arra, hogy kevesebb helyet foglaljanak el. A kamrában, bármilyen kicsi is, sok mindent elrakhatunk és eltarthatunk, ha a kamra száraz és szellős, ha nem nyílik közvetlenül a konyhából és ha benne köröskörül jó magasan polcokat' építünk. Egyik oldalon a polcok alatt még egy-egy zöldséges láda is elfér, persze a ládát nem tehetjük közvetlenül a padlóra, léceket rakunk alája. A legnehezebb probléma a burgonya, ennek pince kell. Ha igen hideg a kamra, megfagy, ha nem elég hideg, kihajt. A hagyma és fokhagyma, ha koszorúban van, nagyon jól kitelel a kamrában felakasztva.