hirdetés

Partnereink

Hogyan is zajlik a zöldségfélék megfelelő tárolása?

hirdetés

Hogyan is zajlik a zöldségfélék megfelelő tárolása?

Minden bizonnyal te magad is szeretnéd élvezni hosszú időn keresztül a házi zöldségek nyújtotta ízvilágot. Amennyiben tenni is szeretnél annak érdekében, hogy sokáig élvezd zamatukat, gazdag ízvilágukat, olvasd el cikkünket. Megtudhatod, hogyan kell eljárnod.

Elrakás előtt minden terményt letisztítunk, kiválogatunk. A romlottakat eldobjuk, az ütődött, sérült példányokat gyorsabb elhasználásra külön rakjuk. Jól kiszárított apró homokot összevegyítünk sovány kerti földdel, a kerti földnek egy kicsit nedvesnek kell lennie, nem teljesen száraznak, mint a homok. Ebben rakjuk el a murkot, petrezselyemgyökeret, zellert, paszternákot, céklát, fekete retket, téli kalarábét. A zöldségek leveleit előbb késsel levágjuk, azután egy-két napig a levegőn vagy szellős helyen állni hagyjuk, hogy szikkadjanak, utána kiválogatjuk külön a nagyobbakat, külön a közepeseket, a legapróbbakat megszárítjuk, vagy pedig megdarálva tesszük el üvegekben. Minden fajtát külön csoportba rakunk, soronként, egy sorban egyforma nagyságúakat, minden sort jó bőven lefedünk homokival.

hirdetés

A zöldpaprikát sok tiszta, szitált és nagyon száraz homokba rakjuk el, föld nélkül. Az édes káposztát, kelkáposztát, gyökeresen tesszük el, a gyökerénél fogva kis spárgára kötve felakasztjuk. Ha nem kaphatunk gyökeres káposztát, a levágott káposztát ládába, sok szalma közé rakjuk. Karfiolt csak úgy tehetünk el, ha van késő őszi karfiol, amelyiknek csak félig van a f e j e fejlődve, a levelei zöldek, épek. Ezeket szorosan egymás mellé állítjuk egy ládába, a ládát teletöltjük nedves kerti földdel, és azután is gondoskodunk arról, hogy a föld ne száradjon ki teljesen. Karácsonyra, újévre szép fejek fejlődnek. A burgonyát egyszerűen ládába öntjük, külön a nagyokat, külön az aprókat, télen át legalább kétszer kiszedjük, kiválogatjuk a romlottakat, a jókat visszarakjuk, a kicsírázottakat gyorsabb elhasználásra külön rakjuk. Hagymát, fokhagymát csak úgy tehetünk pincébe, ha nagyon száraz a pince és a hagyma koszorúban van, hogy felakaszthassuk.

Hogy takaríts a pincében?

A pincének feltétlenül tisztának, száraznak, szellősnek és pormentesnek kell lennie, csak úgy áll el jól minden, amit oda elteszünk. Mielőtt elrakunk, alaposan kitakarítunk. A pincéből mindent, ami elmozdítható kihordunk, a falakat, mennyezetet leseperjük, vasgálicos mésszel kimeszeljük, a padlót vasgálicos vízzel végigöntözzük. Mikor minden megszáradt, ajtót-ablakot becsukunk, égő szénre kénvirágot hintünk, az ajtót is lezárjuk és így hagyjuk 48 óráig, hogy minden rovar, légy, bogár, penész-gomba, baktérium, elpusztuljon. Utána 3 napig tárva-nyitva hagyunk ajtót-ablakot. Ha kiszellőztettünk, a kihordott ládákat, hordókat és más egyebeket leseperjük, forró lúggal lesúroljuk, tiszta vízzel lemossuk, leszárítjuk és visszahordjuk. Az így előkészített pincébe aztán nyugodtan tehetjük el a zöldséget, burgonyát, káposztát, almát, semmi sem fog megromlani. Azonban azután is fordítsunk gondot a pince tisztántartására. Az elrakott élelmiszereket is tartsuk szemmel, soha semmilyen romlott, rothadt vagy romlásnak, rothadásnak induló dolgot ne hagyjunk a pincében. Szellőztessünk alaposan. Amíg nem fagy, állandóan tartsunk egy ablakszemet nyitva, amikor a fagy beállt és azt is be kell tömni, minden nap egyszer nyissuk ki pár percre a pince ajtaját, hogy friss levegő járja át.

Pince és kamra nélkül

A városi kislakásban a téli eltevéseknek olyan módját kell választanunk, amelyek az eltennivalókat alkalmassá teszik arra, hogy kevesebb helyet foglaljanak el. A kamrában, bármilyen kicsi is, sok mindent elrakhatunk és eltarthatunk, ha a kamra száraz és szellős, ha nem nyílik közvetlenül a konyhából és ha benne köröskörül jó magasan polcokat' építünk. Egyik oldalon a polcok alatt még egy-egy zöldséges láda is elfér, persze a ládát nem tehetjük közvetlenül a padlóra, léceket rakunk alája. A legnehezebb probléma a burgonya, ennek pince kell. Ha igen hideg a kamra, megfagy, ha nem elég hideg, kihajt. A hagyma és fokhagyma, ha koszorúban van, nagyon jól kitelel a kamrában felakasztva.

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 11.22.

Ma Cecília napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés