Így készíts hagyományos lencsefőzeléket
hirdetés
A magyarok egyik legkedveltebb és legízletesebb főzeléke, ami nem csak tartalmas húsok körete lehet. Remekül szerepel egy adag pirított hagyma mellett is!
Téli időszakban gyakrabban kerül terítékre, mert tartalmas, mint a borsó vagy babfőzelék.
hirdetés
Hozzávalók:
- 1000 g lencse
- 2000 ml alaplé (füstöltlé még jobb)
- 30 g só
- 2 db babérlevél
- 2 közepes db vöröshagyma (egészben)
- 140 g sertészsír
- 80 g vöröshagyma (finomra vágva)
- 120 g finomliszt
- 60 g cukor
- 10 g fokhagyma
- 5 g fűszerpaprika
- 50 g mustár
- 30 ml ecet
- 250 ml tejföl
Elkészítés:
- A lencsét folyó víz alatt többször átmossuk, és egy éjszakára beáztatjuk. Ha megszívta magát, az áztatólevet leöntjük róla, és újra átmossuk.
- Az áztatott lencsét a csontlével vagy füstöltlével főzni kezdjük. A lencse sok folyadékot vesz fel főzés közben, ezért ne ijedjünk meg a sok létől.
- 2 darab vöröshagymát megpucolunk, a sóval és a babérlevéllel a főzelékhez adjuk. Gyakran megkeverve főzzük. Ha már majdnem megfőtt a lencse, a vöröshagymákat kiemeljük a főzelékből.
- Elkészítjük a hagymás rántást: a zsírt felforrósítjuk, majd hozzáadjuk a lisztet és az apróra vágott hagymát. Elkeverjük és addig pároljuk kevergetve, amíg a liszt zsemleszínű lesz. A tűzről levéve reszelt fokhagymát és fűszerpaprikát keverünk bele. Adunk hozzá 2 merőkanállal a főzelék levéből, elkeverjük, és gyors mozdulatokkal a főzelékbe kavarjuk.
- Ízesítjük mustárral, ecettel, és ha szükséges, sóval. A cukrot egy kis edényben megpirítjuk majd kevés vízzel engedjük fel és eolvasztjuk. Beleöntjük a főzelékbe.
- Ha a lencse puhára főtt, a tejfölt 2 merőkanál főzelékkel elkeverjük, és hozzáadjuk a főzelékhez.
Forrás: Nosalty