Így készül a legegyszerűbb vegán sütőtökkrémleves
hirdetés
Most egy végtelenül egyszerű, ráadásul vegán verziót hoztunk nektek, ami pikk-pakk készen van, és a sütőt sem kell használni hozzá.
Az ízek harmóniájára kimondottan figyeltünk, a sütőtököt csak kiemelni, nem elnyomni akartuk, így viszonylag kevés fűszerrel ízesítettük, és mandulatejjel hígítottuk. Szerintünk nagyon tuti így is, ha pedig valami véletlen folytán maradna belőle (nem fog), a maradékot szuperül felhasználhatjuk például sütőtökös rizottóhoz.
hirdetés
Hozzávalók:
krémleves
- 2 ek napraforgó olaj
- 1 db vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- fahéj ízlés szerint
- gyömbérpor ízlés szerint
- szerecsendió ízlés szerint
- chilipehely ízlés szerint
- 75 dkg sütőtök
- 2 közepes db burgonya
- 1 l alaplé
- só ízlés szerint
- 2 dl mandulatej
feltét
- 1 db alma
- 3 ek tökmag
- 3 ek mandulapehely
- 1 fél citromból nyert citromlé
- só ízlés szerint
- fekete bors ízlés szerint
- 2 ek tökmagolaj
Elkészítés:
- Az aprított hagymát és a reszelt fokhagymát az olajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a fűszereket, és picit lepirítjuk.
- Jöhet bele a tisztított-kockázott sütőtök és a burgonya. Alaposan összeforgatjuk, majd tíz percet lefedve pároljuk.
- Felöntjük az alaplével, és ízlés szerint sózzuk - a sót mindenképpen az alaplé után tegyük a levesbe, hiszen annak sósságához kell igazodnunk.
- Keverünk rajta egy jót, majd mérsékeljük a lángot, és lefedve puhára főzzük.
- Amikor minden puha, lehúzzuk a tűzről, és botmixerrel pürésítjük.
- Ezután jöhet bele a mandulatej, amit érdemes több részletben hozzáadni, így elkerülve, hogy túlhígítsuk a levest. Végül visszatesszük a tűzre, és forralunk rajta egyet (de mivel nem tejtermékről van szó, ez a lépés akár el is hagyható).
- Egy tálkában összekeverjük a kockázott almát és a kétféle pirított magot. Sózzuk, borsozzuk, ráfacsarjuk a fél citrom levét, és meglocsoljuk tökmagolajjal.
- Az egészet alaposan összeforgatjuk, és a sütőtökkrémlevesre kanalazva tálaljuk.
forrás: Nosalty