hirdetés

Partnereink

Ínycsiklandozó hagymalekvár mindenkinek

hirdetés

Ínycsiklandozó hagymalekvár mindenkinek

A vörös hagymáról valószínűleg nem mindenkinek a lekvár jut eszébe, azonban aki egyszer kóstolta a hagymalekvárt, az biztosan egy életre megszereti. A különleges édes, fűszeres íz nagyon jól illik a sültekhez, de nagyon kiadós reggeli lehet belőle pirítósra kenve. Hátránya, hogy igen időigényes az elkészítése, és amint az ismeretes a hagyma illata elég markáns, ezért jó, ha a szellőztetésről is gondoskodunk.

A lila hagyma világszerte nagy népszerűségnek örvend és gyógyhatásáról regéket zengenek. Sokan nem is gondolnák, mennyi tápanyagot, antioxidánst tartalmaz ez a növény, s emellett még baktérium- és vírusölő hatású illóolajokban is gazdag, ezért jól alkalmazható fertőzés, influenza, és más gyulladással járó betegség esetén. Nem utolsó sorban pedig nagyon finom. Készítsük el együtt, ezt a rendhagyó lekvárt, hogy többet fogyasszunk ebből az egészséges zöldségből. A befőttes üvegek nem csak kamránk méltó díszei lesznek, ajándéknak is kiváló. A hozzávalókat beszerezni nagyon egyszerű.

hirdetés

Nem lesz másra szükségünk, mint 2 kg lila hagymára, 2dl olajra, 4 evőkanál barna cukorra, 3 evőkanál balzsamecetre, sóra, borsra, vagy akár fahéjra, ízlés szerint. Az elkészítés, amint azt már említettem nem annyira nehéz, mint inkább időigényes, ezért a türelmetlenebbek inkább hozzá se kezdjenek. Egy jó könyv társaságában azonban gyorsan eltelik az a 2-3 óra, és higgyék el, megéri. Az előkészületek nem vesznek sok időt igénybe, hiszen csak a hagymát kell megpucolni és ízlés szerinti formába felszeletelni. Vághatjuk karikára, kockára, ízlés szerint. Az olajat és a cukrot helyezzük előbb az edénybe, így megfuttatjuk kicsit a cukrot.

A karamellszerű cukorra rádobjuk a lila hagymát és főzni kezdjük. Nem szükséges lefedni, de javallott jól megforgatni a cukros olajban. Nem kell folyamatosan kevergetni, ezért más tevékenységekkel is leköthetjük az időnket, s időnként megkeverni a rotyogó finomságot. Ez idő alatt akár a befőttes üvegeket is kiforrázhatjuk, esetleg díszíthetjük. Lekuporodhatunk a kedvenc könyv mellé, vagy akár karácsonyi díszeket is készíthetünk a ránk szakadt időben. A hagyma akkor készül el, amikor szinte teljesen karamelizálódott.

A kész lekvár barnás, sötétlilás színű, szemet gyönyörködtető, a levét is szinte teljesen lefőtte. Amikor már megfelelő állagú a lekvárunk, akkor ideje a fűszerezésnek is. Borssal, sóval ízesítjük, a balzsamecet pedig utánozhatatlan ízt kölcsönöz neki. A fűszerezés természetesen ízlés dolga, de jó, ha fokozatos, óvatosan bánunk az adagolással. Jobb, ha közben többször is megkóstoljuk. A hagymalekvár önmagában nagyon édes, sok fűszerrel változtathatunk ezen, de nem biztos, hogy érdemes. Az ünnepi ízek szerelmesei megbolondíthatják némi fahéjjal is, ami még érdekesebb ízt ad a finomságnak. Elkészíthetjük ajándékba is, ha egyedi, saját készítésű meglepetéssel szeretnénk lenyűgözni szeretteinket. Az Ünnepi asztalnál pedig ki is bonthatjuk az ízletes csemegét, különleges ízvilágot lopva a karácsonyi finomságokhoz. Nem utolsó sorban pedig a gyerekek szívesebben fogyasztják a zöldséget finom lekvár formájában. Készítsék el önök is és árulják el, milyen különleges fűszerekkel tették még finomabbá a lekvárt.

A zöldégeket nem csak lefőzve lehet eltenni télire, hanem szárított zöldségek formájában is, korábbi cikkünk erről is részletesen írt.

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 04.03.

Ma Buda, Richárd napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés