Julia Child francia hagymalevese
hirdetés
Julia Child méltán híres francia hagymalevesének receptje, az elkészítése tökéletes program hidegebb estékre.
Hozzávalók:
hirdetés
Leves:
- 680 g vöröshagyma
- 3 ek vaj
- 1 ek olívaolaj
- 3 evőkanál finomliszt
- 1 teáskanál só
- 1 g barna cukor (1/4 teáskanál)
- 1.9 l marha alaplé
- 1 dl fehérbor
- 3 ek brandy (elhagyható)
- bors ízlés szerint
- 1 közepes db vöröshagyma (1 evőkanál, reszelt)
Bagett:
- 40 dkg bagett (1 nagy bagett szeletekre vágva és megpirítva)
- 15 dkg gruyére sajt (lereszelve)
- 1 ek vaj
- 1 ek olívaolaj
Elkészítés:
- Szeleteljük fel a hagymákat, majd dobjuk őket az olaj és a vaj olvasztott keverékére, és fedjük le. Csökkentsük a hőt alatta, és hagyjuk főni 15 percig. Figyeljünk azért közben, nehogy odaégjen.
- A 15 perc letelte után vegyük le róla a fedőt, emeljük a hőfokot, adjuk hozzá a cukrot és a sót, és gyakori kevergetés mellett addig karamellizáljuk, míg szép aranybarna nem lesz. (Kb. 30-40 perc.) Semmiképp se hagyjuk ki ezt a lépést, hagyjunk bőven időt a hagymának, mert ez adja meg a komplex és intenzív alapot a levesünknek. Ráadásulinnentől kezdve már igazán gyerekjáték lesz a dolog.
- Miután a hagyma elérte a kellő állapotot, szórjuk meg liszttel, és gyakori kevergetés mellett főzzük 3 percig. Ezt követően adjuk hozzá a bort és az alaplevet, majd ízesítsük sóval és borssal. Alacsony hőfokon, lefedve főzzük további 30-40 percig.
- Végül keverjük bele a brandyt, fűszerezzük, ha még szükséges, és adjuk hozzá a reszelt hagymát,majd öntsük át egy tűzálló edénybe.
- Melegítsük elő 160 fokra a sütőt. Rendezzük el a leves tetején a pirított bagett szeleteket, szórjuk meg a reszelt sajttal, locsoljuk meg az olajjal, és tegyük be a sütőbe egy 20 percre, majd forrón tálaljuk. Bon appétit!
Forrás: Nosalty