Krémes shakshuka padlizsánnal
hirdetés
A lecsó egzotikus, szexi keleti ikertestvére a shakshuka, amit jellemzően valamilyen krémes sajttal, belesütött tojással és rengeteg korianderrel tálalnak.
Mi most egy ellenállhatatlanul krémes, padlizsánnal turbózott változatot készítettünk, sőt, egy kis fahéjat is tettünk bele, hogy még pikánsabb legyen. A lecsószezon kötelező darabja, higgyétek el!
hirdetés
Hozzávalók:
- 1 db padlizsán
- só ízlés szerint
- 4 ek olívaolaj
- 1 nagy db vöröshagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- fűszerpaprika ízlés szerint
- koriandermag ízlés szerint
- római kömény ízlés szerint
- fahéj ízlés szerint
- fekete bors ízlés szerint
- 1 db chili
- 3 ek sűrített paradicsom
- 8 db paradicsom
- 2 db piros kaliforniai paprika
- 3 dl paradicsomszósz
- 1 ek cukor (a paradicsomok édességétől függ, kell-e bele)
- 3 db tojás (de többet is rakhattok bele)
- 20 dkg feta sajt
- 1 csokor koriander
Elkészítés:
- A felkockázott padlizsánt egy száraz serpenyőben, némi sóval elősütjük, majd félretesszük - de akár sütőben is elősüthetjük.
- Az újra üres serpenyőbe öntjük az olívaolajat, erre mehet rá a finomra aprított vöröshagyma és a reszelt fokhagyma. Üvegesre pároljuk, majd jöhetnek a fűszerek: ne spóroljunk velük, a közel-keleti receptek lényege a rengeteg csodás fűszer!
- Hozzáadjuk az apróra vágott chilit és a sűrített paradicsomot, és az egészet egy picit lepirítjuk. Erre jöhet a feldarabolt szilvaparadicsom és a felcsíkozott kaliforniai paprika (tipp: a paprika felét kockázzuk apróra, így jól belefő a mártásba!). Sózzuk ízlés szerint.
- Jöhet bele a paradicsomszósz, illetve ha szükségét érezzük, egy picike cukor. Folyamatos kevergetés mellett nagy lángon főzzük így egy pár percet, hogy a folyadék egy része elpárologjon.
- Ekkor tegyük bele az elősütött padlizsánt, majd lefedve főzzük 20-30 percet, amíg kellően megpuhul a paprika. Ha szeretjük kicsit ressebbre hagyni, akkor kevesebb idő is elég neki.
- Amikor már késznek ítéljük az állagát, egy kanál segítségével kivájjuk a tojások helyét, majd óvatosan, egyesével belepottyantjuk őket a mélyedésekbe. Lefedjük, és 1-2 perc alatt megfőzzük - ezalatt már akár a lángot is lekapcsolhatjuk alatta, a shakshuka saját hője is elegendő.
- Azon melegében fogyasztjuk: a tetejére fetát morzsolunk, és megszórjuk friss korianderrel. Naan kenyérrel tunkolva a legjobb, próbáljátok ki!
Forrás: Nosalty