Mákos túrós szelet - ezt imádni fogod!
hirdetés
A mákos sütemény nem túlzunk, ha azt mondjuk magyar sajátosság. Mert igaz másutt is felhasználják sütemények készítésekor, de az esetek többségében mindössze szórásra vagy más ízek kiemelésére. Mi viszont krémekhez, tésztákhoz is örömmel adjuk.
A mákmag igen egészséges élelmiszer, és a közhiedelemmel ellentétben teljesen ártalmatlan. Sok benne a B1-, B6- és B2-vitamin, valamint dúskál a niacinban is. meg kell jegyezni, hogy ásványi anyagokból is tartalmazza a legfontosabbakat: cinket, foszfort, kalciumot, káliumot, magnéziumot valamint a vasat. Javasoljuk tehát, ha eddig nem is voltál oda érte, éppen itt az ideje, hogy megszeresd, például a következő receptek révén!
hirdetés
Mákos túrós szelet
Hozzávalók :
A tésztához:
• 1 dl tejföl
• 1 dkg élesztő
• 1 tojássárgája
• 25 dkg finomliszt
• 12,5 dkg vaj/margarin
• 1 evőkanál porcukor
• 1 csipet só
• diónyi vaj/margarin, a forma kikenéséhez
A töltelékhez:
• 10 dkg mazsola
• 3 evőkanál rum
• 1 citrom
• 25 dkg darált mák
• 12,5+12,5 dkg porcukor
• 14-14 kávéskanál őrölt fahéj és őrölt szegfűszeg
• 1,5 dl tej
• 5 dkg vaj/margarin
• 50 dkg túró
• 2 tojás
• 1 dl tejföl
• 1 tasak vaníliás pudingpor
A tésztához meglangyosítjuk a tejfölt, elkeverjük az apróra tördelt élesztővel és a tojássárgájával. Eldolgozzuk a lisztben a vajat/margarint, a tetejét megszórjuk a porcukorral és a sóval, majd hozzáadjuk az élesztős tejfölt, és összegyúrjuk. Cipót formálunk belőle, letakarjuk, félórát pihentetjük. Közben elkészítjük a tölteléket. A mákkrémhez a mazsolát forró vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük, és meglocsoljuk a rummal. A citrom héját lereszeljük, levét pedig kinyomkodjuk, és átszűrjük. A mákot összekeverjük 12,5 dkg porcukorral, szegfűszeggel, fahéjjal és a reszelt citromhéjjal. A tejet felforraljuk a vajjal/margarinnal, a mákhoz adjuk, és jól összekeverve I percig főzzük (a mikrobán). Hagyjuk hűlni, aztán beleszórjuk a rumos mazsolát. A túrókrémhez a túrót áttörjük. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéket kemény habbá verjük, a sárgájukat habosra keverjük 12,5 dkg porcukorral. Hozzáadunk 2 evőkanál citromlét, a tejfölt, a pudingport és a túrót, végül a tojáshabot. A sütőt előmelegítjük 180 °C-fokra, egy közepes méretű (kb. 25x30 cm-es) tepsit kibélelünk sütőpapírral. Lisztezett munkalapon kinyújtjuk a tésztát, a tepsibe terítjük, a széleken egy kissé felmagasítjuk, és villával megszurkáljuk. Egyenletesen elkenjük rajta a mák, majd a túrókrémet, és közép-só bordamagasságon 1 órát sütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, alufóliával lazán letakarjuk, de át kell sülnie (tűpróba!). A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, sütőpapírostul vágódeszkára emeljük, és kisebb szeletekre-rombuszokra vágva tálaljuk.
Áfonyás mákos csoda
Nagyon szerethető nyalánkság, az áfonya a mákkal csuda finom. Lássuk a receptet:
Hozzávalók:
• 2 db tojás
• 20 dkg finomliszt
• 20 dkg mák
• 20 dkg cukor
• 1 csomag sütőpor
• 2 dl tej
• 20 dkg áfonya
A tojásokat a cukorral valamint az olajjal habosra kikeverjük, s ezt követően a többi hozzávalóval összekeverjük az áfonya kivételével. Sütőpapíros tepsibe helyezzük (a mérete24x22-es). Akkor mikor beleöntöttük, a fele áfonyát a tésztába hintjük, a többivel díszítjük. 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsül, a tetejét porcukorral meghintjük.
Forrás: Mindmegette