Már megint borsó?
hirdetés
Ugye mindenkinek ismerős az a helyzet, amikor próbáljuk belepumpálni gyermekünkbe a sok vitamint és nyomelemet, ők meg csak a szájukat húzzák a zsírszegény, valamint a zöldségben gazdag ételek fölött.
Próbáljuk meg, hogy olyan ételeket készítsünk, ahol a borsó inkább mellékszerepet kap, mint főszerepet. Lehet, hogy a borsóleves vagy a borsófőzelék nem áll a legkedveltebb ételek listáján, de gyermekünk pocakjába ezekkel az ételekkel is becsempészhetjük a borsót. Íme, néhány remek recept!
hirdetés
Lilahagymás-zöldborsós majonézes krumpli
Hozzávalók:10 szem közepes burgonya, 1 doboz (5 dl) tejföl, 5 evőkanál mustár, 1 evőkanál citromlé, 5 evőkanál majonéz, 3 lilahagyma, 25 dkg tisztított zöldborsó, só, bors, cukor.
Elkészítés:Főzd a zöldborsót puhára és tedd félre. A burgonyát főzd meg, távolítsd el a héját és vágd karikára, a megtisztított lilahagymát vékonyan szeleteld fel. A tejfölt keverd össze a majonézzel, a mustárral és a citromlével, sózd, borsozd meg, és ha szükséges, adj hozzá kevés cukrot.Tedd egy mély tálba a krumplit, a hagymát és a zöldborsót, öntsd nyakon a tejfölös dresszinggel, és óvatosan keverd össze. Tálalásig tedd a hűtőbe.
Borsós raguleves csurgatott tésztával
Hozzávalók:40 dkg zöldborsó (20 dkg tisztított), 10 dkg sárgarépa, 1 szál póréhagyma, 30 dkg sertéscomb, 3 evőkanál olaj, 1 dkg liszt, 1 mokkáskanál fűszerpaprika, 1 evőkanál vágott petrezselyem;a levesbetéthez: 1 tojás, 4 dkg liszt.
Elkészítés:A répát szeleteld fel, a pórét vágd karikára. A megmosott húst szárítsd le (törlőkendővel) és vágd apró kockára. Forrósítsd fel az olajat és pirítsd rajta a húst fehéredésig. Sózd meg, és kevés víz hozzáadásával, lefedve, kis lángon párold meg. Amikor már majdnem megpuhult, szórd meg a liszttel, alaposan keverd meg, majd add hozzá a fűszerpaprikát és 1 liter vizet. Forrald fel, majd tedd bele a répát, majd tíz perc múlva a borsót és a pórét is. Sózd (ha szükséges), borsozd meg, szórd bele a finomra vágott petrezselymet és főzd tovább, amíg a zöldségek is megpuhulnak. A tésztához keverd ki a tojást a liszttel, sóval és annyi vízzel, hogy csurgatható legyen. Amikor már a hús és a zöldségek is puhák, a tésztát csurgasd a levesbe. Kíméletesen forrald össze (kb. 2 perc) és tálald.
Zöldséges pulykaragu
Hozzávalók:1 kg pulykamell-filé vagy kicsontozott pulyka felsőcomb, 2 nagyobb fej vöröshagyma, néhány gerezd fokhagyma, 3-4 zöldpaprika, 2-4 paradicsom, 50 dkg zöldborsó, só, bors, morzsolt majoránna, morzsolt kakukkfű, őrölt kömény, pirospaprika, 2-3 babérlevél, 1 dl olaj, kevés tejföl, rizs, petrezselyem
Elkészítés:A pulykahúst vágd kockára, a zöldségféléket (vöröshagyma, fokhagyma, zöldpaprika, paradicsom) aprítsd fel. Hevítsd fel a zsiradékot és fedő alatt néhány percig párold a pulykahúst és a vöröshagymát. Add hozzá az apró kockára vágott zöldségféléket (fokhagyma, zöldpaprika, paradicsom), a zöldborsót kivéve. Ízesítsd sóval, borssal, majoránnával, kakukkfűvel és őrölt köménnyel, add hozzá a pirospaprikát és a babérlevelet, majd fedő alatt párold tovább, amíg a hús és a zöldség félpuha nem lesz. Ekkor add hozzá a zöldborsót, és főzd készre. Szedd ki a babérlevelet, és kevés tejfölt keverj bele. Párolt rizzsel kínáld.
Csirkemájas rizottó
Hozzávalók:40 dkg csirkemáj, 1 fej vöröshagyma, 15 dkg zöldborsó, 2 szál sárgarépa, 30 dkg rizs, 10 dkg reszelt sajt, só, bors, olaj.
Elkészítés:Kevés olajon párold üvegesre az apró kockára vágott vöröshagymát, add hozzá a zöldborsót, és a szintén kockára vágott sárgarépát, sózd meg, és pirítsd néhány percig nagy lángon, állandóan kevergetve. Ezután tedd hozzá a csirkemájat is, és kissé pirítsd át. Egy másik lábasban hevítsd üvegesre az olajon a megmosott rizst (de ne pirítsd!), add hozzá a májas keveréket, öntsd fel 6 dl forró vízzel, alaposan keverd meg és lefedve, további keverés nélkül, kis lángon párold 40 percig. Ha megpuhult, villával lazítsd fel, keverd bele a reszelt sajt felét, és már kínálhatod is. Tálaláskor szórd rá a sajt másik felét.