Maradékmentő lencsefőzelék fasírt
hirdetés
Mindenkivel előfordulhat, hogy túlaggódja a szilveszteri lencsefőzelék adagot, és megmarad egy pár adag. Erre az esetre tökéletes megoldás a lencsefasírt - gyors, finom, roppanós, zöldsalátával, mártogatóssal könnyű vacsora!
A főzelékrecept természetesen csak tipp, bármilyen lencsefőzelék recept alapján elkészíthető.
hirdetés
Hozzávalók:
A főzelékhez: 25 dkg lencse, 1 közepes db vöröshagyma, 2 db babérlevél, 5 dkg kolozsvári szalonna, 1.5 ek sertészsír, 1 teáskanál fűszerpaprika, 1.5 dkg finomliszt, só és bors ízlés szerint
A fasírthoz: 100 g zsemlemorzsa, 10 dkg finomliszt, 1 ek fűszerpaprika, 1 db tojás, 7 dl napraforgó olaj
A mástogatóshoz: 3 dl tejföl, 2 gerezd fokhagyma, 1 kk cayenne bors, 1 kávéskanál római kömény, só ízlés szerint, 1 teáskanál curry por, 1 csokor petrezselyem
Elkészítés:
Az átválogatott és megmosott lencsét egy lábosba öntjük. Hozzáadjuk a babérleveleket, valamint a füstölt szalonnát, sózzuk, és felöntjük másfél liter vízzel. Fedő alatt, nagyjából 45 perc alatt puhára főzzük.
A hagymát nagyon finomra vágjuk. Egy serpenyőben megolvasztjuk a zsírt, hozzáadjuk a lisztet, világos zsemle színűre pirítjuk, majd hozzáadjuk a hagymát, és 1-2 percig főzzük.
Lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük a paprikát, átkeverjük, és hozzáadunk egy kanállal a lencse főzővizéből. Elkeverjük, sózzuk, borsozzuk, majd elzárjuk alatt a lángot.
A maradék főzelékhez (itt kb. 50 dkg-val számolunk) hozzáadjuk a zsemlemorzsát, a lisztet, a fűszerpaprikát és a tojást.
A főzelék sűrűségétől függően változtathatunk az arányokon, de lényeg, hogy formázható masszát kapjunk.
A masszából krokett nagyságú fasírtokat formázunk, és forró olajban aranybarnára, ropogósra sütjük.
A mástogatóshoz az összes hozzávalót kikeverjük, és a fasírt mellé kínáljuk.
Forrás: Nosalty