Márton-napi köret: párolt lilakáposzta almával
hirdetés
Sokat dob rajta az alma íze, ami a végére szinte teljesen szétfő és átjárja az egész káposztát. A fűszereknek köszönhetően igazán ünnepi köret válik belőle, még a karácsonyi asztalra is tökéletes.
Hozzávalók:
hirdetés
- 2 közepes db lila hagyma
- 3 ek vaj
- 5 ek cukor
- 1 közepes fej vöröskáposzta
- fekete bors ízlés szerint
- 1.5 kávéskanál só
- 1 db fahéjrúd
- 1 db csillagánizs
- 1 narancsból nyert narancshéj
- 1 dl vörösbor
- 1 fél narancsból nyert narancslé
- 1.5 dl almaecet
- 2 közepes db alma (birssel a legfinomabb)
Elkészítés:
- A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, majd rádobjuk a felvágott lilahagymát, és lassú tűzön párolni kezdjük.
- Amikor már kezd puhulni, hozzáadjuk a cukrot, és néhány percig együtt pirítjuk, amíg karamellizálódni nem kezd.
- Utána hozzátesszük a vékony csíkokra vágott lilakáposztát, fűszereket, a narancshéjat és levelet, az ecetet és a vörösbort. Az egészet alaposan átforgatjuk, majd lefedjük, és hagyjuk párolódni. 10 perc után adjuk hozzá a megpucolt és kockára vágott almát is.
- Időnként kavargassuk meg, nehogy leégjen, és ha elpárologna alóla a víz, akkor azt pótoljuk.
- Egészen addig pároljuk, amíg a káposzta teljesen meg nem puhul. A végén még ízlés szerint adhatunk hozzá cukrot vagy savanykás ízt.
Forrás: Nosalty