hirdetés

Partnereink

Nem mindegy, hogyan tárolod az olajos magvakat!

hirdetés

Nem mindegy, hogyan tárolod az olajos magvakat!

A diófélék magas olajtartalmuk miatt gyorsan megavasodnak. Hideg, száraz helyen tárolva frissen maradnak egy-két hónapig, de a felhasználás előtt ellenőrizzük, hogy nem avasodtak-e meg. Az olajos magvak kategóriájába tartozik a gesztenye is, vagy a pisztácia, de ki fogunk térni arra is, hogyan dolgozzuk fel a kókuszdiót, valamint hogyan készíthetünk mandulatejet.

A dió, a pekándió és a mogyoró hajlamos gyorsabban megromlani, mint a mandula vagy a kesudió. Amikor csak lehetséges, vásároljunk egész dióféléket, és a fel- használás előtt frissen daráljuk meg - az édes és sós ételekhez egyaránt.

hirdetés

Dió, dió, kókuszdió

A hegyesedés végénél látható három kis mélyedésnél lyukasszuk ki a kókuszdiót egy nyárssal, és folyassuk ki belőle a levét. Ezután a kemény héjat repesszük meg egy kalapáccsal, ettől tisztán ketté kell válnia. A kalapáccsal törjük össze a héjat kis darabokra, hogy könnyebben kiszedhessük a fehér kókuszhúst Ehhez egy asztali kés pengéjét nyomjuk be a fehér réteg alá, így darabokban kiszedhetjük A barna belső héjat éles késsel vágjuk le a húsról.

Kókuszdióforgácsot is készíthetünk. A kókusz ízű édességek és sütemények díszítéséhez faragjunk le vékony forgácsokat a kókusz húsából egy burgonyahámozóval. Szórjuk fóliával letakart grillrácsra, és enyhén pirítsuk meg, amíg összekunkorodik és aranyszínű lesz. Ha szárított kókuszt szeretnénk, akkor durván daraboljuk fel a kókusz húsát, és konyhai robotgépben aprítsuk nagyon finom reszelékké. Használjuk fej, amíg még puha, vagy hagyjuk száradni egy konyha papírtörlővel bélelt tálcán.

Kókusztej-gyártás

Egy hőálló tálat béleljünk ki nagy, négyzet alakú muszlinnal, és töltsük meg 25 dkg szántott kókusszal (kb. 1 kis kókuszdió húsából). Öntsünk rá 6 dl forrásban lévő vizet. Hagyjuk kissé hűlni, és amikor eléggé lehűlt ahhoz, hogy megfogjuk, húzzuk felfelé a muszlin szélét. hogy egy zsákot képezzünk, és csavarjuk ki a kókuszt a tálba. Körülbelül fél liter kókusztejet nyerhetünk így, ami kész a felhasználásra. Ha kókusztejszínt akarunk készíteni, akkor hagyjuk, hogy a tej leülepedjen, így a tejszín kiül a felszínen, ezt kanalazzuk le a további felhasználáshoz. Fél liter kókusztejből körülbelül 1 dl kókusztejszínt kaphatunk.

Hámozzuk meg a gesztenyét

Egy éles késsel metsszük be minden egyes gesztenye ívelt oldalát Forrásban lévő sós vízbe téve körülbelül 15 perc alatt főzzük puhára. Öntsük le róla a vizet és amikor eléggé lehűlt ahhoz, hogy megfogjuk, hámozzuk le a kemény külső és a bolyhos, belső héjat.

A pisztáciát is meghámozhatjuk

A pisztáciát felhasználhatjuk anélkül is, hogy eltávolítanánk a papírvékony belső héját, de ha meghámozzuk, felfedi pompás smaragdzöld színét. Miután a kemény héját eltávolítottuk, tegyük a pisztáciát hőálló tálba, és öntsünk rá forrásban lévő vizet. Hagyjuk így 30 másodpercig, majd öntsük le róla a vizet. Ne áztassuk túl sokáig, különben a színe kifakul. Szedjük ki a magokat pár réteg konyhai papírtörlőre. Fedjük be még több papírral, és dörzsöljük meg erősen ezekkel, hogy leszedjük a vékony héját. Válogassuk át a pisztáciákat, és dörzsöljük le ujjunkkal a még rajtuk maradt makacs héjdarabokat is. 

A mandula felhasználása

A nem blansírozott mándulabélnek vékony barna héja van, ezt el kell távolítani, hogy feltáruljon a krémfehér mandulabél. Áztassuk be forrásban lévő vízbe 2 percre (azaz blansírozzuk), majd öntsük le a vizet és két ujjal nyomjuk ki a magot a héjából. A darált mandula alapvető hozzávaló sok tortában, pudingban, édességben, cukrász- süteményben és a marcipánban. Ha saját magunk őröljük meg az jobb ízt eredményez, használjunk konyhai robotgépet vagy turmixgépet, és daráljuk finomra (akár a nagyon finom kenyérmorzsát). Vigyázzunk arra, hogy ne őröljük túl apróra, különbén a mag olaja az egészet krémmé fogja változtatni.

Ha darált mandulát forrásban lévő vízbe áztatjuk, tejet kapunk, amit felhasználhatunk italokba és édességekbe. 2 dl mandulatejhez áztassunk 10 dkg darált mandulát 2,5    dl forrásban lévő vízbe 30 percre, azután szűrjük le egy finom lyukú szűrőn, és egy kanál hátával olyan sok tejet préseljünk ki belőle, amennyit csak lehetséges.

Képek: meteoklinika.hu és mindmegette.hu

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 04.20.

Ma Tivadar napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés