Őszi finomságok a hűvösben is
hirdetés
Minden évszaknak megvannak a maga szezonális gyümölcsei, zöldségei, amelyekkel érdemes foglalkozni és igazi finomságokat készíteni belőle.
Nekem személy szerint a kedvencem az ősz, mert ilyenkor olyan különlegesen finom fogásokat is elkészíthetünk, amelyek például nyáron vagy elérhetetlenek, vagy csupán annyira drágák, hogy nem engedjük meg magunknak. Az ősz igazi szín és íz kavalkád lehet, azoknak is, akik nem mesterszakácsok a konyhában. Három receptet is bemutatok, amelyek igazi őszi finomságok, és a kezdő szakácsok is gyorsan és egyszerűen elkészíthetik!
hirdetés
Rumos-diós torta
A diótorta nálunk a család igazi kedvence, ami akár percek alatt is elfogy. Azonban nem mindig kell túl krémes, édes legyen ez a kiváló süti sem!A diótorta hozzávalói az én konyhámban: a tésztához 20 dkg cukrot, 15 dkg lisztet, 5 dkg darált diót, 4 tojást, 4 evőkanál vizet, 4 evőkanál olajt és egy leheletnyi sót használok.
A tészta, mint általában, minden süti a tojások szétválasztásával kezdődik, a fehérjét csipetnyi sóval kemény habbá verem. A tojás sárgáját a cukorral, olajjal és vízzel fehéredésig keverem, majd felváltva hozzá adom a kemény tojáshabot és a liszttel összekevert diót. A masszát sütőpapírra helyezem, kerek sütőformába öntöm és készre sütöm. Amíg a tészta sül elkészítem a krémet, amihez 25 dkg mascarponét, 3 dl tejet, 1 tasak csokoládé ízű pudingport, és 3-4 evőkanál cukrot használok. A pudingport és cukrot elkeverem 3-4 evőkanál tejjel, majd felteszem főni a maradék tejjel. Amikor a krém kész van, hagyom teljesen kihűlni, aztán hozzá keverem a krémsajtot. A tésztát óvatosan kiveszem a formából, félbevágom, mindkét felét meglocsolom rummal, és megtöltöm a krémmel. A maradék krémet a külsejére kenem, meghintem kevés darált dióval és hűtőbe teszem!
Mustos körte leves
Egyik kedvencem a gyümölcsleves. Kedvenceim a körte sütiben, főételben és levesben is. A körte leves az egyik legegyszerűbben elkészíthető ízletes finomság, amihez azonban kis pikantéria is szükségeltetik. Hozzávalók: illatos, ízletes érett körte, must, a legjobb otelló szőlőből.
A körtét meghámozom, nagyjából egyforma kockákra vágom, kicsi cukorral megszórom, de ez elhagyható és tányérokba, egyforma adagokra osztom. Ízlés szerint mustot öntök rá. Ha igazán jó minőségűek az alapanyagok, akkor bármiféle fűszerezés és főzés nélkül fogyasztható!Végül, de nem utolsó sorban jöjjön egy igazi különlegesség, amit akár vendégeknek is kínálhat. A siker garantált!
Sütőtökös pite camembert sajttal
Ha igazán szeretnéd lenyűgözni a családot és a vendégeidet, ezzel biztosan sikert aratsz. Hozzávalók: a tésztához 5 evőkanál teljes kiőrlésű búzaliszt, 5 evőkanál zabpehely liszt, ½ teáskanál só, egy teáskanál szódabikarbóna, 1 evőkanál étolaj, kb. 1,5 dl víz. A töltelékhez 1 kerek camembert sajt (legalább 125 grammos legyen), ½ l sült tök, 2 evőkanál őrölt lenmag, zsályalevelek, tökmag.
Az elkészítés nem igényel túl nagy szakértelmet. A hozzávalókat, lágy, de nem ragadó tésztává gyúrom, vékonyan kiolajozok egy kerámia pite formát és belehelyezem a meggyúrt, kinyújtott tésztát. A sajtot 12 egyenlő cikkre vágom, elrendezem a tésztán. A tököt villával össze töröm, hozzákeverem az előzőleg megőrölt lenmagot, majd egy teáskanállal a sajtdarabkák mellé és közé rakom. Egy villa segítségével csíkokra húzom szét, a tetejét pedig díszítés képen zsályalevéllel megszórom, majd a tökmaggal és meghintem. Hideg sütőbe rakom, 180 fokon, nagyjából 30-35 perc alatt készre sütöm. Melegen a legjobb fogyasztani, de ha kihűlt remekül lehet szeletelni!