Őszi tökmagos gombakrémleves
hirdetés
Igazi őszi klasszikus pirított tökmaggal, vajon megforgatott gombával és tökmagolajjal megbolondítva. Hűvös estékre tökéletes választás!
Hozzávalók:
hirdetés
A leveshez
- 5 dkg vaj
- 1 db vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 40 dkg csiperkegomba
- 2 db sárgarépa
- 1 db fehérrépa
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- szerecsendió ízlés szerint
- 6 dl zöldség alaplé
- 2 dl habtejszín
- tárkony ízlés szerint
A feltétekhez
- 2 ek tökmag
- 2 dkg vaj
- 5 dkg csiperkegomba
- 1 ek tökmagolaj
Elkészítés:
- Egy lábasban vajat hevítünk, majd az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk az aprított fokhagymát és a megtisztított, felkockázott gombákat. Néhány percig együtt pirítjuk, majd jöhet bele a karikákra vágott sárga- és fehérrépa.
- Fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval, majd felöntjük 5-6 dl zöldség alaplével.
- Puhára főzzük, majd egy turmixba öntve leturmixoljuk, majd visszaöntjük a lábasba.
- Egy merőkanálnyi levest elkeverünk a tejszínnel, majd sűrű kavargatás mellett visszaöntjük a levesbe. Hozzáadjuk a tárkonyt, elkeverjük, és alacsony lángon főzzük, amíg elkészítjük a feltéteket.
- Egy forró serpenyőbe öntjük a tökmagot, majd néhány perc alatt megpirítjuk.
- Ugyanebben a serpenyőben egy kevés vajat olvasztunk, és az apró szeletekre vágott gombát néhány percig futtatjuk a felolvadt vajban, míg egy kis színt kap.
- Egy tányérba szedjük a levest, megszórjuk a pirított tökmaggal, a pirított gombával, és meglocsoljuk egy kevés tökmagolajjal.
Forrás: Nosalty