Próbáld ki a török konyhát!
hirdetés
A török konyha kitűnősége és elismertsége egyszerűségében valamint a hihetetlen változatosságában van. E gasztronómia égisze alá tartozik a Távol Kelettől a Földközi tenger vidékéig elő népek konyhája, valamint török hódoltságnak hála a közép ázsiai konyha részei még az európai konyhaművészetben is észre vehetők.
A nagy földrajzi kiterjedésnek hála nem lehet szó úgymond egyféle török konyháról, mivel a földrajzi adottságok valamint a helyi lakosok konyhához való viszonya régiónként eltérő. A török konyhának kétségtelenül egyik legtutibb, legízesebb fogása a kenyér. A kenyérből többféle változattal van a törököknél. Az ekmek a klasszikus, élesztős fehér kenyér, de mellette lényeges szerepe jut a pide nevet viselő lapos kenyér, hihetetlenül klassz csemege az étkezések között, de helyette is tökéletes, kitűnő simit, az élesztős kerek formával rendelkező manti avagy a lapon sült bazlama. Még nem ért végett a kenyerek közé sorolható termékek listája, itt van még az önálló étkezésnek számító, reggelire, ebédre is vacsorára is szuper börek. A böreknek sokféle típusa létezik. A döner befogadására is jó yufka tésztába sokféle töltelék mehet. Sűrűen feta sajt, darált, fűszerezett hús vagy és zöldség (úgy, mint: padlizsán, cukkini, póréhagyma, spenót, borsó) kerül a többféle módokon feltekerhető, összehajtogatott illetve a megsodort tésztába. Magyarországon a török konyha legismertebb fogásai a grillezett húsok. Amennyiben a grillhúsok eredete érdekelne, ez a nomád törökökig kell vissza mennünk, akik az aznapi zsákmányt forgatták meg a tűz felett. Kebabnak számtalan változata ismert, ám nyugaton leginkább 2 kategóriával kerülhetünk szembe, ez a döner kebab valamint a sis kebab. A sis kebab kis nyársakra tűzött, kockára vágott hús, ezt sokféle zöldséggel lehet úgymond lazítani. A döner esetében egy nagy nyárson sül a szeletbe vágott leginkább bárány hús, ezt gyakran rétegeznek darált hússal is. ezt követően már a megsült széleket késsel lemetszik, és szervírozzák a kedves vendég tányérjára. A kebab és döner igen sokféle formában található meg a török konyhában.
hirdetés
A sis kebab és a döner kebab mellett nagyon népszerű az adana, ez fűszerezett darált húsból készül igen lapos, széle nyársra lapítva sütik a faszén fölött. Darált húsos kebabok bizonyos részét a sütés után tésztába tekerik, és wrapként szokás kínálni különféle szószok kíséretében. A kebaboknál még el kell mondani, hogy ide tartozik még a sokféle módon megvalósítható darált húsos fasírt, a köfte avagy kofta is, ezeknek is rengeteg elkészítési módja ismert. Ezt a sokféleség nem csak az alapanyagok miatt van, hanem a rengeteg forma, amelyben a köfte megjelenhet a török konyhában. A sokféle sült, főtt változat mellett a köftéből van nyers is, ami nem másra, mint a miáltalunk szeretett tatárbifsztekre emlékeztet. A törökök természetesen nem csak a színhúst szeretik, a belsőségekből nagyon finom ételeket csinálnak, gyakran ragu formájában teszik meg. Színes zöldséges és húsos nyársak grillezve ezt úgy jellemeznénk, hogy egyszerű és nagyszerű. A zöldségek is igen fontos részei a török konyhának, a Földközi tenger vidékéhez közelebb eső részeken egyszerűen megvalósítható a mediterrán diéta, hiszen itt minden adott hozzá. Itt könnyen beszerezhető zöldségek közé sorolható a paradicsom, padlizsán, paprika, cukkini, articsóka, bab valamint a hagyma. Ezeket leginkább nyersen vagy olívaolajon megdinsztelve, de párolva, avagy sütve is készíthetik és fogyasztják. A párolt zöldségeket számtalan fogáshoz adják, a sült zöldségekhez különféle szószok közül lehet szemezgetni.