Próbáld ki te is a húsos vesepudingot!
hirdetés
Készítsünk vesepudingot! Lehet, hogy elsőre bizarrnak hallatszik, de inkább felsoroljuk a hozzávalókat 4-6 személyre, majd mutatjuk az elkészítését is lépésről lépésre. Garantált siker lesz!
Az angol pudingokat, így a húsos vesepudingokat is, hagyományosan ropogósra keményített vászonszalvétába tekerik, és a tálból kínálják. Másik megoldás, ha mélyen tálalóedényre helyezzük, és szeletekre vágva tálaljuk.
hirdetés
Hozzávalók:
50 dkg sovány, párolni való marhahús, felkockázva
15 dkg bárányvese, felkockázva
10 dkg apró csiperkegomba, félbevágva vagy szeletelve
2 vöröshagyma, apróra vágott nagy maréknyi petrezselyemlevél
1 kis konzervdoboz füstölt osztriga, lecsepegtetve
2 evőkanál finomliszt
25 dkg önkelesztő vagy sütőporos liszt
12 dkg darált marhafaggyú vaj a formához
2 evőkanál Worcestershire-szósz
1 evőkanál sűrített paradicsompüré só és bors
Elkészítés:
1 Egy tálban keverjük össze a marhahúst, a vesét, a gombát, a hagymát, a petrezselymet és az osztrigát. Szórjuk rá a finomlisztet, sózzuk, borsozzuk, majd forgassuk össze.
2 Szitáljuk át az önkelesztő lisztet egy külön tálba, és keverjük hozzá a faggyút. Öntsünk hozzá 1,2 dl hideg vizet, és egy kerék végű késsel keverjük puha tésztává. Ha túlságosan száraz, adjunk hozzá egy kevés vizet. Lágynak, de nem ragadósnak kell lennie.
3 Vajazzunk ki egy 1,5 literes pudingforma alját és oldalát. Gyúrjuk át a tésztát, és nyújtsuk ki 30 cm átmérőjű körré. Vágjunk ki a tésztából egy negyed körcikket, és tegyük félre.
4 Emeljük a megmaradt tésztát a formába. A vágott széleket csúsztassuk kissé egymásra, és úgy alakítsuk a tésztát, hogy a lehető legegyenletesebben kitöltse a formát. A tészta felső szélét kenjük meg vízzel.
5 Kanalazzuk a húsos-vesés keveréket a formába. Keverjük össze a Worcestershire-szósszt meg a paradicsompürét 1,5 dl vízzel, és öntsük a töltelékre. A tésztát nyújtsuk ki körlappá, terítsük a töltelék tetejére, és körben nyomkodjuk össze a tésztaszéleket.
6 Vágjunk ki egy nagy kört zsírpapírból, és középen redőzzük be. Helyezzük a forma tetejére, körben hosszan lógjon le. Borítsunk egy tiszta, fehér konyharuhát a papírra, hogy a helyén tartsa. Zsinórral szorosan rögzítsük a ruhát a formapereme alatt. A ruha két szemközti csücskét emeljük fel, a forma fölött kötözzük össze, majd ismételjük meg a másik kettővel is. Helyezzünk egy felfordított csészét egy nagy lábosba, és állítsuk a formát a tetejére. Ezután öntsünk forrásban lévő vizet a forma köré, amíg a lábos kb. a harmadáig megtelik. Fedjük le, és lassú tűzön gőzöljük 3 és fél óráig, szükség esetén pótoljuk a vizet. Amikor megfőtt, óvatosan emeljük ki a pudingformát a lábosból.
Egyadagos puding
Az egyadagos változathoz hat 4 dl-es pudingformára lesz szükség. Dupla mennyiségű tésztát készítsünk, és a fentiek szerint töltsük meg a kivajazott formákat. Fedjük le mindegyiket zsírpapírból kivágott nagy körlapokkal, kössük át a perem alatt, és csomagoljuk be alufóliába, amit szintén rögzítsünk a perem alatt. Állítsuk a formákat tepsibe, és 3 cm-es magasságig öntsük fel forrásban lévő vízzel. 150° C-ra (gázsütő 2-es fokozat) előmelegített sütőben süssük 2 órán át. Borítsuk ki tányérokra, és kanalazzuk rájuk gazdag barnamártást.