Szaftos rakott zöldség
hirdetés
Ha szeretnétek összedobni egy igazán krémes, szaftos rakott zöldséget, ami nem csak finom, de még egészséges is, akkor ne is habozzatok tovább, dobjátok össze a családnak.
Önmagában is megállja a helyét, de bulgurral, gerslivel vagy kuszkusszal is kiváló.
hirdetés
Hozzávalók:
- 50 g vaj
- 2 gerezd fokhagyma
- bors ízlés szerint
- 1 kk szerecsendió
- 2 ek finomliszt
- 5 dl tej
- só ízlés szerint
- 40 g parmezán sajt
- 400 g cukkini
- 200 g sárgarépa
- 2 közepes db lila hagyma
- 400 g karfiol
- 200 g brokkoli
- 4 ek olívaolaj
- 450 ml zöldség alaplé
Elkészítés:
- Melegítsük fel a vajat a fokhagymával, a szerecsendióval és a borssal együtt. Adjuk hozzá a lisztet, és enyhén pirítsuk át, de ne barnítsuk meg. Öntsük fel a tej egy részével, sózzuk meg, és egy habverő segítségével keverjük, hogy sima és csomómentes legyen. Adjuk hozzá a maradék tejet is, a reszelt parmezánt, és folyamatos kavarás mellett forraljuk ki takarék lángon.
- A cukkinit és a répát vágjuk fel karikákra, a lila hagymát pedig vastagabb cikkekre. A brokkolit és a karfiolt szedjük rózsáira, lehetőleg nagyobb darabokra. Nagyon forró serpenyőben először kevés olívaolajon pirítsuk át a cukkinit a répával és a hagymával, hogy kapjanak egy szép pörzsanyagot. A brokkolit a karfiollal szintén pirítsuk át. Érdemes több részletben pirítani, mert ha túl sok zöldség kerül bele, és nem elég forró a serpenyő, akkor inkább főni fognak.
- Öntsük bele egy jénai tálba vagy egy magasabb falú tepsibe a cukkinis réteget. Mehet rá a Knorr zöldségkrémleves fele eloszlatva, majd a fűszeres besamel fele. Erre jöhet a karfiol és a brokkoli. Végül menjen rá a zöldségkrémleves másik fele és a maradék besamel.
- Tegyük be a forró sütőbe, és süssük, amíg szépen megpirul a teteje. Tálalhatjuk magában is, de mi bulgurral ajánljuk!
Forrás: Nosalty