Szerecsendiós sárgaborsó-krémleves
hirdetés
![Szerecsendiós sárgaborsó-krémleves](https://delina.hu/userfiles/b/d/bd608f9605b6da017518373d3e12dfe8_thum_300x336.jpeg)
Sokan nem kedvelik a sárgaborsót, aminek valószínű okai a hajdani, iskolai menzás emlékekben keresendő. Viszont ha finoman elkészítjük, újra a rajongóivá válhatunk. Hűvösebb estén kiváló melegítő étel. Nem utolsó sorban pedig pénztárcakímélő fogás.
Hozzávalók:
hirdetés
- 25 dkg felesborsó
- 3 dkg füstölt szalonna
- 2 dkg sertésbőrke (füstölt)
- 1 közepes db burgonya
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 db babérlevél
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanál őrölt fűszerkömény
- só ízlés szerint
- fehér bors ízlés szerint
- szerecsendió ízlés szerint (frissen reszelt)
- 1.2 l víz (vagy alaplé)
- 10 dkg rozskenyér (sokmagvas)
- 10 dkg sajt (reszelt)
Elkészítés:
A sárgaborsót kiválogatjuk, átmossuk, majd bő hideg vízben áztatjuk minimum 4 órán át. A szalonnát apróra vágjuk, majd kisütve a zsírját, eltávolítjuk a fazékból. A hátramaradt zsírján megdinszteljük a felaprított hagymát, majd beletesszük a sárgaborsót, felöntjük vízzel vagy alaplével, beletesszük a babért, megsózzuk, hozzáadjuk a fehérborsot, a köményt és egy darabka füstölt szalonna bőrkét vagy füstölt húst, majd fedő alatt puhára főzzük. Mielőtt még teljesen megpuhulna a borsó, előtte még hozzáadjuk a megtisztított, felkockázott burgonyát és a fokhagymát is beletörjük. Mikor kellően megpuhult a borsó és a burgonya is, kivesszük a babérleveleket, a füstöltet, és az egészet botmixerrel pépesítjük. Ha valaki szereti, adhat hozzá egy kevés tejszínt vagy tejfölt. A kenyérszeleteket keskeny csíkokra vágjuk, megszórjuk reszelt sajttal, és a sütőben vagy grill alatt megpirítjuk őket. A leves tálalásakor a sajtos kenyér rudak mellé a leves tetejére szerecsendiót reszelünk. A sajtos kenyér rudakat is ízesíthetjük szerecsendióval.
Forrás: Nosalty
Hozzászólások
hírdetés
Kapcsolódó cikkek
![Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval](https://delina.hu/userfiles/e/f/efb32358eef77367d88264bd7a978b47_thum_130x135.jpg)
![Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!](https://delina.hu/userfiles/3/e/3e585ef0b283e0274a22339414dcdd07_thum_130x135.jpeg)
![Édesburgonya-krémleves kókusztejjel](https://delina.hu/userfiles/f/5/f50395b6f77dac5d4ad25e2ca875ccd5_thum_130x135.jpg)
![Paprikakrémleves egyszerűen!](https://delina.hu/userfiles/7/4/744eb17a89745a7efc4ab00706cb359a_thum_130x135.jpeg)
![Könnyű és puha túrógombóc](https://delina.hu/userfiles/d/d/dd0992cc86c9043e7f6f843ba8b57b9e_thum_130x135.jpeg)
![Szójás-mázas kacsamell csíkok, pirított tésztával](https://delina.hu/userfiles/7/1/717353806eb42e36708d50e7acd22a32_thum_130x135.jpg)
![Elindult az Országos Bortúra!](https://delina.hu/userfiles/4/e/4ebfe01acc1b92648c0e6fb3107669a7_thum_130x135.jpg)
![Édes Valentin-nap egészségesen](https://delina.hu/userfiles/0/4/0410876a8ea0cf17d374c8bdb046ef9c_thum_130x135.jpg)