Szerecsendiós sárgaborsó-krémleves
hirdetés
Sokan nem kedvelik a sárgaborsót, aminek valószínű okai a hajdani, iskolai menzás emlékekben keresendő. Viszont ha finoman elkészítjük, újra a rajongóivá válhatunk. Hűvösebb estén kiváló melegítő étel. Nem utolsó sorban pedig pénztárcakímélő fogás.
Hozzávalók:
hirdetés
- 25 dkg felesborsó
- 3 dkg füstölt szalonna
- 2 dkg sertésbőrke (füstölt)
- 1 közepes db burgonya
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 db babérlevél
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanál őrölt fűszerkömény
- só ízlés szerint
- fehér bors ízlés szerint
- szerecsendió ízlés szerint (frissen reszelt)
- 1.2 l víz (vagy alaplé)
- 10 dkg rozskenyér (sokmagvas)
- 10 dkg sajt (reszelt)
Elkészítés:
A sárgaborsót kiválogatjuk, átmossuk, majd bő hideg vízben áztatjuk minimum 4 órán át. A szalonnát apróra vágjuk, majd kisütve a zsírját, eltávolítjuk a fazékból. A hátramaradt zsírján megdinszteljük a felaprított hagymát, majd beletesszük a sárgaborsót, felöntjük vízzel vagy alaplével, beletesszük a babért, megsózzuk, hozzáadjuk a fehérborsot, a köményt és egy darabka füstölt szalonna bőrkét vagy füstölt húst, majd fedő alatt puhára főzzük. Mielőtt még teljesen megpuhulna a borsó, előtte még hozzáadjuk a megtisztított, felkockázott burgonyát és a fokhagymát is beletörjük. Mikor kellően megpuhult a borsó és a burgonya is, kivesszük a babérleveleket, a füstöltet, és az egészet botmixerrel pépesítjük. Ha valaki szereti, adhat hozzá egy kevés tejszínt vagy tejfölt. A kenyérszeleteket keskeny csíkokra vágjuk, megszórjuk reszelt sajttal, és a sütőben vagy grill alatt megpirítjuk őket. A leves tálalásakor a sajtos kenyér rudak mellé a leves tetejére szerecsendiót reszelünk. A sajtos kenyér rudakat is ízesíthetjük szerecsendióval.
Forrás: Nosalty