Vargányagomba-leves
hirdetés
Ez a leves nem csak gazdag és laktatós. Gyorsan elkészíthető, ha van a mélyhűtőben egy adag lefagyasztott vargánya.
Hozzávalók:
hirdetés
- 2 közepes db sárgarépa
- 1 közepes db fehérrépa
- 1 csokor petrezselyem
- 25 dkg vargánya gomba
- 8 dl zöldség alaplé
- 150 ml tejföl
- 1 csapott ek tönkölybúza liszt
- bors ízlés szerint
- 2 ek napraforgó olaj
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 5 dkg tészta
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk, 3-4 cm-es vékonyabb darabokra vágjuk, a gombát felszeleteljük legalább 0,5 cm vastag szeletekre. A felhevített olajon a zöldségeket megdinszteljük, és ha kicsit puhult, hozzáadjuk a felszeletelt gombát, azzal tovább pirítjuk 2-3 percig, kisebb lángon. Ha a gomba is puhult egy kicsit, megszórjuk borssal, egy kanál liszttel és pirospaprikával, aztán felengedjük zöldség alaplével, lefedve főzzük kb. negyed órát. A tejfölt egy kis forró levessel habverővel elkeverjük, hogy nehogy összemenjen, amikor a levesbe tesszük, majd behabarjuk vele a levest. Ugyanekkor beletesszük a friss orzo tésztát is, mert az is megfő 2 perc alatt. Összeforraljuk, és ekkor hozzáadjuk a felaprított petrezselyemzöldet is.
forrás: Nosalty