Vegán székelykáposzta gombával
hirdetés
A káposzta nagy kedvencünk, hiszen egészséges, C-vitaminnal teli és változatosan felhasználható. Most a klasszikus székelykáposzta vegán verzióját készítettük el, gombára cserélve a húst.
A recept titka a jófajta káposzta mellett a magas minőségű, füstölt fűszerpaprika, ez az, ami igazán ütőssé teszi ezt a csodás egytálételt.
hirdetés
Hozzávalók:
- 2 ek napraforgó olaj
- 1 nagy fej fehér hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 dl száraz vörösbor
- 2 ek füstölt pirospaprika
- 2 db babérlevél
- 50 dkg csiperkegomba
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 1 kg savanyú káposzta
- 4 dl víz
- 4 ek szójatejföl
- 1 csokor petrezselyem
Elkészítés:
- A finomra vágott fehér és fokhagymát az olajon üvegesre pároljuk. Felöntjük a száraz vörösborral, majd folyamatos kevergetés mellett, pár perc alatt elpárologtatjuk róla a folyadék nagy részét.
- Hozzáadjuk a füstölt fűszerpaprikát és a babérlevelet. Ízlés szerint egy csepp folyékony füsttel is megkínálhatjuk, de ha jó minőségű a paprikánk, attól épp elég ízes lesz.
- Keverünk rajta egy alaposat, majd jöhet a lábasba a darabolt csipetke. Elkeverjük, hagyjuk, hogy összeessen, majd picit elpárologtatjuk róla a levet, amit engedett.
- Lefedjük, és alacsony lángon 20 percet pároljuk. Közben alaposan átmossuk (vagy ha nagyon savanyú, be is áztathatjuk) a savanyú káposztánkat, majd alaposan kifacsarjuk.
- A párolt gombát sózzuk-borsozzuk ízlés szerint, végül hozzáadjuk a káposztát is.
- Alaposan összekeverünk mindent, és rázuttyintunk 3-4 deci vizet. Alacsony lángon főzzük bő fél órát, időnként keverve rajta egyet-egyet.
- A kész káposztát növényi tejföllel és friss petrezselyemmel tálaljuk.
Forrás: Nosalty