Igy étkezz kreatívan és egészségesen, ha kicsi a büdzsé
hirdetés
Sokszor van rá példa, hogy nagyon sok pénzt költenek az emberek az étkezésekre és azt mondják ez az egészség ára. Ez azonban nem igaz, ha okosan csinálod meg a napi menüket, akkor alacsony költségvetésből is kijöhetsz. Mutatjuk, hogyan csináld.
Az első tanácsunk az, hogy mindig törekedjünk arra, hogy a szezonális gyümölcsöket fogyasszuk. Avval az immunrendszerünket is egészségesebbé kiegyensúlyozottabbá tesszük. Nem véletlen, hogy télen az eper nagyon drága, és ha belegondolunk, hogy honnan is hozzák az epret a számunkra kicsit érthető is, ebből logikusan következik, hogy mennyire friss is lehet, főleg hogy a legtöbb ilyen hozott gyümölcs általában az úton érik meg miközben hozzák. Használjuk ki a szezonokat és ne nyáron vásároljunk körtét, amikor tudjuk, hogy nem terem hazánkban. Ősszel együk az őszi gyümölcsöket nyáron a nyárikat és így tovább. Így olcsóbban is egészségesen táplálkozol.
hirdetés
Jó ha az ember tisztában van vele, hogy melyik üzletben mi mennyibe kerül. Legyünk tehát szemfülesek ilyen téren is, ha odafigyelünk az akciókra és olyankor csapunk le akkor több ezer forintot is tudunk spórolni. Például ha tudjuk, hogy jövő héten akciós lesz valamilyen termék, amit gyakran fogyasztunk, akkor abból érdemes több adagot is venni és lefagyasztani vagy eltenni későbbre.
Főzésnél figyelj oda, hogy ne csak egy csirkemellet süss, főzz meg, mert azzal nem laksz jól, de ha mellé készítesz egy kis ragut, akkor máris sokkal laktatóbb az étel. Ki lehet próbálni, hogyha egy csirkemellet megsütünk avval mennyire lakunk jól, és ha ugyancsak egy csirkemellet megsütünk, de mellé készítesz még valamit, ami felhígítja a húst, akkor avval, sokkal jobban fogunk lakni.
Az egészséges táplálkozás része, hogy nem szabad elhanyagolni a hüvelyeseket sem, ugyanis a legkiválóbb fehérjeforrásokat jelentik. A babok, borsók, a csicseriborsó és a társaik grammonként nagyon magas fehérjetartalommal rendelkeznek. Ezek az élelmiszerek nem is mondhatók a drágábbak közé, és kaphatóak fagyasztott kiszerelésben is.
Azt is realizálni kell magunkban, hogy az éttermek által kínált egészséges saláták vagy bármilyen ételek olcsóbban kijönnek, ha mi magunk készítsük el otthonunkban. Ne legyél lusta, mert ha összeszámolod, hogy egy átlagos saláta, ami 1000 forint körül kapható az éttermekben azt mi saját magunk is össze tudjuk dobni különösebb szakácsi ismeretek nélkül körülbelül 500 forintért. Ha ezt így kiszámolod, akkor máris megjön a kedved ahhoz, hogy te csináld magadnak az ételt. Plusz, ami még e mellet szól, az az hogy tudsz magadnak találni különlegességeket, valamit helyettesítesz mással vagy nagyobb adagokat csinálsz és elrakod másnapra.
Figyelj oda arra is, hogy mi hová kerül a hűtődbe, ha szépen rendbe raksz mindent, akkor könnyen átláthatod a tartalmát, és hamarabb ki tudod találni, hogy mit is fogsz készíteni. Van rá példa, hogy a megmaradt ételek valahogy a hűtő hátuljába kerülnek, és addig csücsülnek ott, amíg meg nem romlanak, pedig a maradékokból sokszor össze tudsz állítani egy jó kis fogást. Lehet kísérletezni, hogy mit tudsz kihozni a maradékokból.
Munkahelyre iskolába érdemes mindig vinni egy kis nassolni valót, mert így nem fogod a pénzed a drága automatákra költeni. Tegyél magadnak mindig legalább egy almát, vagy valamilyen kis pereceket, esetleg valamilyen magvakat, amihez mindig oda tudsz nyúlni, ha kicsit elfáradtál és nassolnál valamit. Fontos hogy az előbb felsorolt nassolni valók tápértéke is ideális és energiát is ad számodra, míg az automatákból vett csoki nem használ semmit számodra.