Csodálatos, kézzel készített karácsonyfadíszek
hirdetés
Kedves ügyeskedni vágyók! Az ünnepek közeledtével gyakran azok is kedvet kapnak a kézügyességük tesztelésére, akik az év többi részében mellőzik ezeket a feladatokat. Most, egy olyan módszert mutatok be, aminek segítségével, egyedi, csillogó, hófehér díszeket készíthetünk.
Nem csupán a díszítésre használhatjuk, ajándéknak is kiváló lehet. A családosok pedig a gyerekkel együtt is elkészíthetik, hiszen a tuti recept káros anyagokat sem tartalmaz.
hirdetés
Hófehér díszeket szinte lehetetlen kapni, főleg, ha szeretnénk olcsón, nem gagyi, strasszos, stb. termékekhez jutni. Íme az elkészítés varázslatosan egyszerű, gyors, és nagyon olcsó módja. Ha már elkészítettük a saját kis adventi koszorúnkat, akkor miért ne tudnánk elkészíteni a karácsonyfára való díszeinket is? Szerencsére az alkotás nagyon egyszerű, nem feltételez semmilyen konyhai tapasztalatot, persze az nem árt, ha jól kevergetünk és a tésztanyújtó használatát elsajátítottuk. Nem lesz másra szükségünk, mint szódabikarbónára, keményítőre és vízre. Szinte bármelyik közértben hozzáférhetünk az alapanyagokhoz, csupán arra kell figyelni, hogy a fehér, ne pedig a sárgás keményítőt vásároljuk meg.
A legfontosabb az adagolás. Válasszunk egy mércepoharat, próbának tökéletesen megfelel, egy kisebb, egy decis pohárka is. Keverjünk össze 2 pohárnyi bikarbónát, egy pohár keményítővel és 1,25 pohárnyi vízzel. Ebből, már kb. 25 db. fehér díszt készíthetünk el. A hozzávalókat egy tálkába töltjük, és közepes lángon melegíteni kezdjük. Amint forrni kezdd, nehezedik a keverés menete is, hiszen addig kell melegíteni, amíg elég sűrűvé nem válik, gyurma állagú. Ezt követően nagyon gyorsan fóliába tesszük a masszát. Óvatosan kell vele bánni, hiszen forró, és akár 5 perc is elég ahhoz, hogy megkeményedjen. A gondosan begöngyölt csomagot hűlni hagyjuk. Még akkor sem érdemes vele dolgozni, ha a kezünk bírná a meleget, hiszen száradás közben megrepedne.
Akik nem voltak elég gyorsak, azok szembesülhetnek vele, hogy a massza széle megkeményedik. Ilyenkor a széleit le kell vágni. Pontosan úgy dolgozunk vele, mint bármilyen keksztésztával. Megfelelő vastagságra nyújtjuk, majd a tetszetős formákkal kiszaggatjuk. Különböző mintákat is rajzolhatunk bele. Fontos, hogy még ekkor lyukasszuk ki a darabokat, hogy majd fel tudjuk őket fűzni. A levegőn hamar megszárad. A fennmaradó masszát a hűtőben is tárolhatjuk. Száradás után a díszek egészen hókristályszerűek, a bikarbónának köszönhetően ragyogóan fehér és csillogó is.
Használhatunk hozzá csillámport, vagy festéket is, ha színesebbé szeretnénk varázsolni. Az elkészült darabokat kedvünkre festegethetjük is. Mivel a karácsonyfa nem teljes gömbök nélkül, ezért azt is elárulom, hogyan készíthetünk magunk gyönyörű, egyedi gömböket. Ehhez csak egy kis fonalra, néhány kisebb lufira és egy ruhakeményítőre, ragasztóra lesz szükségünk.
Vigyázat, mert mindenki elámul majd a hófehér díszeken. Akkor most elárulom a roppant egyszerű, és kicsit maszatos elkészítési módot is. Először is, tetszőleges nagyságúra fújjuk a kicsi kerek lufikat. Ezt követően kb. 35-45 cm hosszúra vágjuk a vékony fonalat. Egy kis tálban megmártjuk a fonalat, majd a lufi köré tekerjük, pókháló szerűen. Készíthetjük sűrűre, vagy ritkábbra, amin jobban átsejlik a fa zöldje. Ezt követően csupán felakasztjuk a gömböket kb. egy napra, míg egészen meg nem keményszik. Ha eléggé kemény, akkor óvatosan leengedjük a lufit és kész is a dísz. Persze ezekkel óvatosan kell bánni, hiszen könnyen összenyomhatóak. Remélem Önök is elkészítik, kíváncsian várjuk a fotókat, kérdéseket is.