Jázminpakóca – soha többé nem kell cukrot fogyasztanod! (2. rész)
hirdetés
Folyamatosan lehet olvasni arról, hogy mennyire egészségtelen a cukor és, hogy ennyit meg annyit javasolt csak fogyasztani. Sőt, a cukorbetegek szempontjából pedig egyáltalán nem mindegy, hogy az egyes ételekben van-e cukor, illetve, hogy mennyi. Van azonban egy jó hírünk, ugyanis a jázminpakóca nevezetű növény 3-szor édesebb, mint a cukor. Ja és már legálisan termeszthető hazánkban is.
Az előző cikkünkben már bemutattuk a jázminpakócát, mint azt a növényt, amely helyettesítheti a cukrot, hiszen 3-szor édesebb. Folytatjuk a cikkünket, mégpedig azzal, hogy felhívjuk a figyelmet, mennyire hasznos lehet a növény egészség szempontjából is, nem csak úgy, mint a cukor helyettesítője.
hirdetés
„– Nagyon jók az élettani hatásai, én is mindennap fogyasztom. Sőt a helyi konyhán már kísérleteznek vele az asszonyok, hogyan tudnánk a közétkeztetésben is használni teába, süteménybe, gyümölcslevesbe. Egészségesebb és pénzügyi szempontból is kedvezőbb lenne, ha az önkormányzat megspórolhatná a cukorra költött pénzt, kiváltva azt a saját termesztésű sztíviáva”- részletezte terveit Szabó József polgármester. Kétség kívül az egyik legnagyobb hátránya a növénynek, hogy nem tudja elviselni a hideget. Ennek következtében évente újra kell palántázni. Az 5-10 centis palántáknak az ára 20-50 forint körül mozog. A polgármester viszont elmondta, hogy megpróbálják teleltetni a növényt, annak ellenére, hogy az egyetemnek ez nem igazán sikerült teljes mértékben. Mindemellett van előnye is a növénynek, mégpedig az, hogy nincsenek kártevői, így nem kell vegyszerezni sem.
Rendkívül hasznos növény
Az elsődleges cél az, hogy helyettesíteni tudja-e a cukrot, viszont ezen túl is nagyon sok területen hasznosítható. A sztívia ugyanis képes javítani a szöveteknek az oxigénellátását is, tehát felhasználható egészségügyi és szépségápolás területein egyaránt. Az egészségügy szempontjából viszont még számos területen használható. Képes ugyanis javítani az anyagcserén, jobban mondva normalizálni azt. Természetesen ez nagyon nagy előny lehet az emésztés, bélproblémák, székrekedés gondokkal küzdő embereknek. Hallani lehet például azt is, hogy mennyire ártalmas a koleszterin a szervezetre nézve. Nos, a jó hírünk az, hogy a jázminpakóca még erre is jó. Képes ugyanis csökkenteni a vér koleszterinszintjét is. A vérellátás szempontjából viszont nem csak ez az egyetlen jótékony hatása. Segít ugyanis a vashiányos embereken is. A vérnyomásra panaszkodók is jól járhatnak, mert a sztívia stabilizálja a vérnyomást és serkenti a vizelet-kiválasztási rendszer működését. Ugyanakkor a növény fogyasztását felfoghatjuk afféle tisztítókúrának is, mert semlegesíti és eltávolítja a szervezetünkben felhalmozódott méreganyagokat is. A cukorbetegeknek sem kell aggódniuk a fogyasztásától, sőt. Képes ugyanis serkenteni még az inzulintermelést is, továbbá helyreállítja a vércukorszintet. Seb gyógyítására is lehet alkalamzni. A guarani indiánok ugyanis már több száz évvel ezelőtt a növényből nyert folyadékot használták a sebek gyors gyógyítására, mert képes megakadályozni a hegesedést. Miután erre felfigyeltek, természetesen elkezdték kipróbálni a hatását különböző bőrbetegségek ellen is, mégpedig sikeresen. Azóta már több gyógyszergyártó is felhasználja a termékeiben.
Forrás
Képek: femcafe.hu és femina.hu